DORDRECHT

Te druk in Rotterdam: 'Kom niet meer naar de stad'

Het is druk in Rotterdam
Het is druk in Rotterdam © Rijnmond
De gemeente Rotterdam roept mensen weg te blijven van de binnenstad. Het is te druk in het centrum. Eerder werd voor zaterdagavond een persconferentie aangekondigd en veel mensen grijpen hun kans om snel nog even te winkelen, voordat winkels eventueel moeten sluiten.
De gemeente Rotterdam laat weten verkeer 'te beperken' in de Karel Doormanstraat vanaf Westblaak, ook zijn er verkeersregelaars ingezet. Parkeergarages zijn vol. "Kom niet meer naar de stad en vermijd drukte", benadrukt de gemeente. Volgens een verslaggever zijn mensen 'massaal' aan het shoppen geslagen.
"Het is heel druk", beaamt een winkelende voorbijganger. "Voor de kerstinkopen aan het shoppen hè", zegt hij al schouderophalend. "Die harde lockdown komt er waarschijnlijk, dus dan moet je nu binnenhalen wat nog kan." Zelf heeft hij één onderbroek gescoord. "Meer konden we niet vinden", zegt hij lachend.

'Laatste winkelmoment van het jaar'

Het is eigenlijk ook niet meer leuk om met deze drukte te winkelen. "Iedereen loopt in de weg, in de winkel is het duwen. Je kan niet fatsoenlijk kijken, het is eigenlijk niet leuk meer. Maar ja", zegt hij, terwijl hij nog eens zijn schouders ophaalt, "het is denk ik het laatste winkelmoment van het jaar. Als alles dichtgaat, moeten we zeker weer via internet bestellen. Dan hebben we een probleem." Zorgen om corona maakt hij zich niet, ook niet in de drukke binnenstad. "Ik denk dat we een beetje doorslaan."
Winkeliers in Rotterdam hadden ook al drukte verwacht, zei vertegenwoordiger Dominique van Elsacker eerder op de dag. Er waren ook al maatregelen genomen, zoals loopstromen en deurbeleid bij winkels. Ook gingen verschillende zaken eerder open, zoals mode- en accessoirewinkel De Nimes. Al sinds 10:45 uur zaterdagochtend staan er lange rijen bij sommige winkels: bij de Bijenkorf werden mensen gedoseerd binnengelaten.
Op het kruispunt van de Karel Doormanstraat en Westblaak staan het muurvast
Op het kruispunt van de Karel Doormanstraat en Westblaak staan het muurvast © Rijnmond

Druk in Dordt

Ook in Dordrecht is het druk. Auto's wachten om de binnenstad in te kunnen rijden en verschillende parkeergarages zitten zo goed als vol. Bussen die door de binnenstad moeten, rijden met vertraging vanwege het vele verkeer, meldt vervoerder Qbuzz. Op foto's is te zien dat er flink wat man op de been is.