nieuws

Nog meer Stolpersteine verdwenen in Rotterdam

De Stolpersteine, die liggen op plekken waar in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerde mensen hebben gewoond, blijken in Rotterdam gewild te zijn bij het dievengilde. Nadat gisteren duidelijk werd dat er twee waren gestolen aan de Graaf Florisstraat, is er nu ook een verdwenen aan de Mathenesserlaan.
De politie bevestigt dat de herdenkingsplaatjes op twee plekken zijn weggehaald. Er zijn geen verdere signalen binnengekomen dat er nog meer weg zijn. Gisteren kwam het nieuws binnen dat de stenen weg waren aan de Graaf Florisstraat.
Aan de Mathenesserlaan liggen nog meer van dit soort stenen. Op andere plekken in de straat zijn de stenen niet weggehaald.
In heel Rotterdam lagen, volgens de laatste telling, zo'n 238 Stolpersteine.

Wat zijn Stolpersteine?

De herdenkingsplaatjes zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. De Duitse naam betekent 'struikelstenen', omdat 'je erover struikelt met je hoofd en je hart'. Daarnaast moet je buigen om de tekst te kunnen lezen.
De gedenktekens liggen in het trottoir voor huizen van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's zijn verdreven, gedeporteerd of tot zelfmoord zijn gedreven. Het gaat vooral om joodse mensen, maar er zijn ook stenen voor Sinti, Roma, homo's, jehova's getuigen en gehandicapten.
Op de plaatjes staan de namen van de slachtoffers en de plek waar ze om het leven zijn gekomen.
Stolpersteine zijn in de meeste gevallen van messing gemaakt, een legering van 10 bij 10 centimeter. Het is een dekplaatje, bovenop een steen.
De plaatjes zijn wat betreft de metaalwaarde nauwelijks de moeite waard om ze uit de grond te halen. De plaatjes wegen tussen de 800 en 900 gram. Met de huidige metaalprijs ligt de waarde van zo'n Stolperstein iets boven de € 2 euro.