nieuws

Algerabrug een week buiten gebruik

Mensen in de Krimpenerwaard moeten de komende week flink omrijden als ze in Rotterdam willen komen. De Algerabrug tussen Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel is van maandag tot en met zondag afgesloten voor werkzaamheden. In de belangrijkste verkeersader voor de Krimpenerwaard is betonrot vastgesteld.
In de nacht van zondag op maandag worden om 02:00 uur de hekken geplaatst. Dan is de brug een week lang alleen te gebruiken voor de hulpdiensten via de wisselstrook. De rest van het verkeer moet omrijden of wachten op één van de pontjes.
"Maar de werkzaamheden zijn hard nodig", zegt projectleider Henk Slappendel. "Het onderhoud is te verdelen in twee stukken. Allereerst het regulier onderhoud. Het asfalt moet gewoon eens in de tien jaar vervangen worden. Maar daarnaast is er meer nodig."
De Algerabrug is geopend op 22 oktober 1958. Een groot deel van de constructie is dan ook al bijna zestig jaar oud. "Een deel van de betonbewapingen ligt bloot", gaat Slappendel verder. "En is begonnen met roesten. Het probleem met betonrot is hier een stuk groter, door de dooizouten die in al die jaren gebruikt zijn."
Daarom is de afgelopen week al voorbereidend werk geweest. Een deel van de betonlaag is weggehaald en daar wordt deze week een bitumenlaag overheen aangelegd. "Dat moet voorkomen dat de betonrot snel terugkomt", zegt Slappendel.

Risico op vertraging

De klus moet in zeven dagen geklaard worden. Daarbij kan het weer een spelbreker zijn. "Maar de voorspellingen zien er goed uit", zegt Slappendel verder. "Het is wel de vraag wat voor schade we onder het asfalt aantreffen. Maar zelfs als daar problemen optreden zal dat niet voor grote vertragingen zorgen."

Maatregelen van de gemeenten

De betrokken gemeenten zijn al maanden bezig met de voorbereidingen voor de klus. "Want het is de meestgebruikte verbinding van de Krimpenerwaard", zegt wethouder Gerrit Boudesteijn.
Er zijn meerdere alternatieven geregeld. Er komt een veerverbinding en de bestaande pontregelingen worden uitgebreid. Omleidingen zijn in heel de omgeving aangegeven. Ook zijn folders verspreid.
"En er zijn ook verhalen bekend van mensen uit Krimpen die zondagavond hun auto in Capelle neerzetten", vertelt Boudesteijn. "en dan maandag op de fiets over de brug rijden en dan met de auto verder gaan naar de plek van bestemming. Dat kan natuurlijk ook."
Over de afsluiting is veel te doen geweest in de Krimpenerwaard. Mensen hadden de gemeenten erop aangedrongen om de werkzaamheden alleen in het weekend plaats te laten vinden. Volgens de gemeenten zorgt het werken van maandag tot en met zondag voor de minste overlast.