nieuws

Meer bodycams of harder optreden tegen Rotterdams uitgaansgeweld?

De politie zou meer bodycams (camera's op het uniform) moeten krijgen om geweld in het Rotterdamse uitgaansleven tegen te gaan. Dat vindt de het Rotterdamse PvdA-raadslid Leo Bruijn. Met die camera's moet de pakkans vergroot worden.
De politie deed zaterdag een boekje open over wat agenten
op een stapavond. Steeds vaker keert het publiek zich tegen de agenten. Daarbij worden ze uitgescholden 'met een enorme berg ziektes'.
"Dit kan gewoon niet", zegt fractievoorzitter Leo Bruijn van de Rotterdamse Partij van de Arbeid. "Hier willen we zo snel mogelijk over in gesprek met de burgemeester, de politie en justitie."
Volgens Bruijn is de kans dat amokmakers opgepakt worden te laag. Daarom moeten agenten in uitgaansgebieden vaker een bodycam dragen. Dat is een camera op borsthoogte, die alles opneemt wat de agent doet. Op die manier kunnen mensen ook later opgepakt en veroordeeld worden op basis van de beelden.
Die bodycams worden nu al ingezet, maar mogen wat Bruijn betreft vaker ingezet worden, vooral in de nachtelijke uren.

Minder praten, meer optreden

Leefbaar Rotterdam is het eens met de oppositiepartij PvdA dat deze overlast 'niet gepikt mag worden'. Over de oplossing wordt anders gedacht.
"De afgelopen dertig jaar is er een beleid dat de politie vooral deëscalerend probeert te werken", zegt fractieleider Ronald Buijt. "En daardoor komen de mensen ermee weg. Misschien moeten we eens een keer harder optreden in plaats van in discussie gaan."
De afgelopen jaren wordt geweld tegen hulpdiensten harder gestraft. "Maar dat alleen is geen oplossing", zegt Buijt. "Er zijn wel zwaardere straffen uitgedeeld, maar het aantal gevallen van uitgaansgeweld tegen politiemensen nam niet af."

Hoe dan?

Op welke manier de politie harder moet optreden tegen het lastige en dronken uitgaanspubliek, dat lijkt niet duidelijk. In veel gevallen zijn de agenten zwaar in de minderheid en versterking is vaak op korte termijn niet mogelijk.
Extra geld voor de politie dus? Buijt: "Ja, maar dan wel voor meer blauw op straat. Niet voor extra burocreatie. Met ideeën komen we niks verder, er moet iets gedaan worden."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl