nieuws

Ingepakte Hef geeft stof en herrie

Rotterdammers die vlak bij de Hef wonen, zitten deze zomer niet lekker op hun dakterrasjes. Het verwijderen van de verf op de oude spoorbrug betekent de hele dag herrie. Bovendien dringen gemene stofdeeltjes hun huizen binnen.
Sonia en Lennard aan de Stieltjesstraat hebben er zo veel last van dat ze zijn gaan klagen. Eerst bij de milieudienst DCMR, daarna bij de gemeente die verantwoordelijk is voor de restauratie van de spoorbrug over de Koningshaven.
Begrip, geen oplossing
Tot nu toe heeft het weinig uitgehaald. "We krijgen wel begrip, maar een structurele oplossing is er in twee maanden nog niet gekomen", zegt Lennard. "Ik ben bang voor fijnstof, of misschien wel kankerverwekkende stoffen in de oude verf. Die mannen lopen daar rond in maanpakken, wij wonen er vijftig meter vandaan."
De Hef krijgt een grote opknapbeurt. Voor het verwijderen van de oude verflagen zijn de twee torens helemaal ingepakt. Maar hermetisch is dat niet, dus waait het stof overal naartoe. "Verfdeeltjes, grit, misschien ook metaal, je ziet het glinsteren", zegt Lennard.
Stof op de spulletjes
Andere omwonenden ervaren hetzelfde. Bij brocanterie De Hef ligt het stof ook op de spulletjes. En er is het geluid van het gritstralen. Volgens sommigen "alsof er een vliegtuig staat dat niet opstijgt", weer anderen noemen het 'gesuis'. "We willen allemaal een mooie brug terug, daar moet je wat voor over hebben", zegt een berustende buurtbewoner.
Peter van Druten van de gemeente Rotterdam begrijpt de overlast, maar het hoort erbij.
"Het moet gebeuren, we kunnen er niet ineens mee stoppen. En tja, de brug ligt nu eenmaal in de bewoonde wereld."
Volgens Van Druten heeft de gemeente het bouwbedrijf gesommeerd om de kapotte delen van het zeil te repareren. Volgens de woordvoerder is dat inmiddels gebeurd.
Bewoner Sonia zegt dat het zeil al verschillende keren gerepareerd, maar volgens haar gaat het steeds opnieuw stuk.
Dinsdag is er overleg tussen de gemeente en het bouwbedrijf. Dan wordt ook duidelijk of Sonia en Lennard een airco te leen krijgen om tijdens de warme dagen toch in een koel huis te kunnen werken.