nieuws

Spijkenisse Medisch Centrum aan rand van de afgrond

Spijkenisse Medisch Centrum
Spijkenisse Medisch Centrum
Het Spijkenisse Medisch Centrum (SMC) verkeert financieel nog altijd in zwaar weer. Het ziekenhuis leed vorig jaar een verlies van bijna 1 miljoen euro en zat daardoor aan de grond, blijkt uit de jaarrekening.
In 2014 boekte het ziekenhuis een verlies van 3,5 miljoen euro. En vorig jaar dus een verlies van bijna 1 miljoen. Hoewel dat minder is dan eerst werd gedacht, staat het ziekenhuis er buitengewoon slecht voor.
Miljoenenleningen
Door het aanhoudende verlies staat het eigen vermogen van het SMC inmiddels 7 miljoen euro in de min.
Het ziekenhuis kan openblijven door leningen die het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en het Van Weel Bethesda Ziekenhuis in Dirksland half juli hebben toegezegd. Zij zijn bereid om 3 en 4 miljoen te lenen.
Een andere meevaller is dat het SMC een lening van zorgverzekeraar CZ niet meteen hoeft terug te betalen. Het ziekenhuis mag de lening van 3 miljoen euro verspreid over drie jaar aflossen.
Goede resultaten
Het SMC heeft laten weten dat het ziekenhuis in de eerste helft van 2016 wel weer goede resultaten heeft. Dat komt doordat het aantal patiënten groeit en de kosten lager zijn.
Doordat het tij is gekeerd, is het SMC waarschijnlijk binnen twee jaar weer financieel gezond, denkt Peter Langenbach, medebestuurder van het SMC en bestuursvoorzitter van het Maasstad Ziekenhuis.
Ruwaard van Putten
Het SMC heeft al jaren problemen. In 2013 ging het toenmalige Ruwaard van Putten ziekenhuis failliet. In afgeslankte vorm werd een doorstart gemaakt met hulp van drie ziekenhuizen in de regio.

Van die drie zijn het Maasstad Ziekenhuis en het Van Weel Bethesda Ziekenhuis nog steeds medeverantwoordelijk voor de zorg bij het SMC. Er werd flink gereorganiseerd, maar dat had niet geholpen.
Reorganisatie
Omdat eind vorig jaar al duidelijk was dat het SMC er financieel nog niet bovenop was, werd een nieuwe reorganisatie aangekondigd. Het ziekenhuis had begin dit jaar 252 fte, maar dat wordt teruggebracht naar 177 fte. Eén fte staat gelijk aan één fulltimebaan.
Dat het SMC dit jaar weer zwarte cijfers schrijft, komt volgens Langenbach door deze laatste ontslagronde. Een nieuwe reorganisatie is daarom voorlopig niet nodig.