nieuws

Spijkenisse Medisch Centrum aan rand van de afgrond

Spijkenisse Medisch Centrum
Spijkenisse Medisch Centrum
Het Spijkenisse Medisch Centrum (SMC) verkeert financieel nog altijd in zwaar weer. Het ziekenhuis leed vorig jaar een verlies van bijna 1 miljoen euro en zat daardoor aan de grond, blijkt uit de jaarrekening.
In 2014 boekte het ziekenhuis een verlies van 3,5 miljoen euro. En vorig jaar dus een verlies van bijna 1 miljoen. Hoewel dat minder is dan eerst werd gedacht, staat het ziekenhuis er buitengewoon slecht voor.

Miljoenenleningen

Door het aanhoudende verlies staat het eigen vermogen van het SMC inmiddels 7 miljoen euro in de min.
Het ziekenhuis kan openblijven door leningen die het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en het Van Weel Bethesda Ziekenhuis in Dirksland half juli hebben toegezegd. Zij zijn bereid om 3 en 4 miljoen te lenen.
Een andere meevaller is dat het SMC een lening van zorgverzekeraar CZ niet meteen hoeft terug te betalen. Het ziekenhuis mag de lening van 3 miljoen euro verspreid over drie jaar aflossen.

Ruwaard van Putten

Het SMC heeft al jaren problemen. In 2013 ging het toenmalige Ruwaard van Putten ziekenhuis failliet. In afgeslankte vorm werd een doorstart gemaakt met hulp van drie ziekenhuizen in de regio.
Van die drie zijn het Maasstad Ziekenhuis en het Van Weel Bethesda Ziekenhuis nog steeds medeverantwoordelijk voor de zorg bij het SMC. Er werd flink gereorganiseerd, maar dat heeft vooralsnog niet geholpen.

Reorganisatie

Omdat eind vorig jaar al duidelijk was dat het SMC er financieel nog niet bovenop was, werd een nieuwe reorganisatie aangekondigd.
Destijds was sprake van dat waarschijnlijk tientallen banen in gevaar zijn. Zekerheid over hoe de reorganisatie uitpakt is er nog niet.