nieuws

Europese beurzen boeken winst

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De Europese beurzen stonden maandagochtend in het groen. In Amsterdam kreeg Philips aandacht na publicatie van de kwartaalcijfers en maakte Ahold Delhaize zijn debuut als officieel fusiebedrijf. Het tekende een winst van 1,2 procent op. Het Nederlandse supermarktconcern Ahold en de Belgische branchegenoot Delhaize zijn dit weekeinde officieel gefuseerd.
De AEX-index noteerde tegen het einde van de ochtend 0,5 procent in de plus op 455,78 punten. De MidKap klom 0,5 procent naar 628,22 punten. Parijs en Frankfurt gingen tot 1 procent omhoog, terwijl Londen licht steeg.
Philips stond bij de sterkste stijgers in de AEX met een plus van 1,6 procent. De omzet nam afgelopen kwartaal licht af, maar de winst steeg. Het technologiebedrijf verwacht dat de resultaten de komende tijd verbeteren.
In de MidKap bungelde Air France-KLM onderaan met een verlies van 2,6 procent. Société Générale heeft zijn beleggingsadvies voor het luchtvaartbedrijf verlaagd naar verkopen.
De Ierse concurrent Ryanair deed het een stuk beter in Dublin met een koersstijging van 5,5 procent. Ryanair waarschuwde dat de winstverwachting mogelijk in gevaar kan komen vanwege de onzekerheid rond de brexit en de
angst voor terreur. Beleggers leken echter opgelucht dat de huidige winstprognose nog gehandhaafd blijft.
In Stockholm kon Ericsson (plus 3,2 procent) op belangstelling rekenen. Topman Hans Vestberg van de producent van netwerkapparatuur is met onmiddellijke ingang afgetreden. Ericsson heeft te maken met een dalende beurskoers, scherpe concurrentie, tegenvallende cijfers en vermeende boekhoudfraude. Vestberg wordt tijdelijk opgevolgd door de financieel directeur.
In Londen ging de aandacht uit naar de gokindustrie. De gokbedrijven William Hill, Rank Group en 888 onderzoeken een fusie. William Hill sprong 6 procent omhoog, 888 won 3 procent en Rank steeg licht.
De euro noteerde 1,0990 dollar, tegen 1,0972 dollar bij het Europese slot op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,7 procent tot 43,87 dollar. Brent daalde 0,7 procent tot 45,37 dollar.