nieuws

Moeder van de Rotterdamse dans: Corrie Hartong

Zij is de moeder van de Rotterdamse dans en toch is haar naam vergeten: Corrie Hartong, danseres en choreografe uit Rotterdam.
"Het Scapinoballet, Connie Janssen Danst, het Hiphophuis, de dansopleiding aan Codarts, allemaal de erfenis van Corrie Hartong. Zij is in de jaren vijftig begonnen om de basis te leggen voor deze instellingen in Rotterdam", vertelt Jacques Börger van
.
Doorzettingsvermogen
Börger heeft zich in het leven van Hartong verdiept: "Ze had heel veel doorzettingsvermogen, ze had een enorme liefde voor dans en zei dat ze het iedereen gunde om te dansen of in ieder geval naar de dansende mens te kunnen kijken."
Corrie Hartong is in 1906 in Rotterdam geboren. Ze groeit op in een gezin met tien kinderen en haar ouders stimuleren de kinderen om iets met muziek of dans te doen.
Na het Erasmiaans Gymnasium gaat de dan 18-jarige Corrie naar Dresden voor een dansopleiding. "Het was een hele moderne vorm van dans, waarbij de danseressen losse kleding droegen en improviseerden. Het was compleet iets nieuws".
Dansschool
Als zij in 1931 in Rotterdam terugkomt, wil ze die moderne dans in Nederland introduceren. Ze richt een dansschool op. Tot begin jaren zestig moet ze knokken voor die vorm van dans, want veel mensen vinden het maar niks.
In 1954 richt Corrie Hartong de Rotterdamse Dansacademie op. Zij wil dat de dans serieus wordt genomen. 'Dansen is een vak en mensen die dat doen zijn professionals', zo vindt Hartong.
Herinnering
In Rotterdam is er een straat naar de in 1991 overleden Corrie Hartong vernoemd. Van de moeder van de Rotterdamse dans is in Museum Rotterdam en het Stadsarchief Rotterdam nauwelijks iets te vinden. "Als er mensen zijn die nog iets van haar hebben, bel ons", zegt Jacques Börger.