nieuws

Visarend Biesbosch maakt zich op voor eerste vlucht

De Biesbosch staat maandag voor een historisch moment: de pasgeboren jonge visarend is flink aan het fladderen en is klaar voor de eerste vlucht. De vogelspotters en de boswachter zijn in hun nopjes.
Boswachter Thomas van der Es spreekt van een historisch beeld: "Het is de eerste in Nederland geboren visarend", vertelt de boswachter terwijl hij door z'n telescoop naar het nest kijkt. "Hij wordt nu gevoerd door de moeder. Naja, het kan ook een 'zij' zijn, dat weten we nu nog niet."
Maandagmorgen vroeg zagen vogelspotters waar ze al lang op wachten: de jonge visarend stond fladderend aan de rand van het nest in het natuurgebied onder Dordrecht.
"Waar we op wachten is de eerste vlucht", zegt Van der Es. "Hij springt al van de ene naar de andere hoek van het nest."

Steile duik

Visarenden staan bekend om de bijzondere manier van jagen. "Ze maken een spectaculaire steile duik het water in", legt de boswachter uit.
"Ze hangen zo'n 30 à 40 meter in de lucht en duiken dan het water in. Daar pakken ze een grote vis met hun klauwen, die ze vervolgens meenemen naar hun nest."