nieuws

'Alles van waarde is weerloos'

"Tegen dit soort waanzinnige acties kun je je niet verweren", zegt Frank van Gelderen van Stichting Loods 24 over de diefstal van minstens drie Stolpersteine in Rotterdam. Op minstens twee plaatsen zijn de gedenkstenen voor slachtoffers van de nazi's verdwenen.
"Alles van waarde is weerloos, die woorden van Lucebert zie je hier terugkomen", zegt Van Gelderen. Hij spreekt van een "heel naar en triest voorval waar wij erg van geschrokken zijn." Stichting Loods 24 krijgt veel reacties binnen na de diefstal van vier van de metalen plaatjes. De organisatie nam in Rotterdam het initiatief om de stenen te plaatsen.

Ronde langs alle Stolpersteine

Nu er een paar zijn weggehaald, ziet de stichting zich genoodzaakt om komend weekend een controleronde te maken langs alle 235 overige Stolpersteine die her en der in Rotterdamse trottoirs liggen. Stichting Loods 24 heeft inmiddels contact gehad met de maker van de plaatjes, de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. "Er worden nieuwe stenen gemaakt en neergelegd waar ze horen", zegt Van Gelderen.
Stolpersteine, letterlijk struikelstenen, heten zo omdat je "erover struikelt met je hoofd en je hart". De gedenktekens liggen voor huizen van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's zijn vermoord. Het gaat vooral om Joden, maar er zijn ook stenen voor Sinti, Roma, homo's, jehova's getuigen en gehandicapten.

Reden onbekend

Over het motief van de dader of daders tast de stichting nog in het duister. Het lijkt in elk geval onwaarschijnlijk dat het om het metaal ging, want Stolpersteine hebben alleen emotionele waarde. Ze zijn in euro's nauwelijks iets waard.
Stichting Loods 24 is genoemd naar de loods in Rotterdam-Zuid waar de Joden zich moesten melden voordat ze op transport werden gezet naar kamp Westerbork. Komende zondag wordt dit om 20:00 uur herdacht bij het monument aan de Stieltjesstraat.