nieuws

Graafland: 'Kans met beide handen aangepakt'

Ronald Graafland is de kersverse keeperstrainer van Excelsior. De oud-keeper van onder meer voor Feyenoord, Ajax en Excelsior krijgt bij de Kralingers vier keepers onder zijn hoede. Het feit dat de doelmannen verschillende karakters hebben, vindt hij een mooie uitdaging. "Als je vier dezelfde keepers hebt, dan is er ook weinig uitdaging. Ieder karakter is weer anders. Iedere keeper is anders, dus er is voldoende werk te doen", aldus Graafland.
"We hebben twee keepers (Tom Muyters en Filip Kurto, red.) die al gevormd zijn. Die moet je scherp en enthousiast houden. We hebben met Mike Havekotte een keeper van 20 jaar, die kun je nog vormen. Alessandro Damen is voor een tweede keer geopereerd aan een kruisband, dus die stroomt weer later in. Het is een mooie uitdaging om vier verschillende keepers naar hun niveau te krijgen en het is aan mij om die gasten allemaal de juiste richting in te krijgen", vertelt Graafland.
De 37-jarige Graafland volgt Rob van Dijk op, die volgens eigen zeggen niet met hoofdtrainer Mitchell van der Gaag door een deur kon. "Dat is iets tussen de club en Rob. Ik ben nu de nieuwe keeperstrainer en ik sta hier dagelijks op het veld mijn uiterste best te doen", legt Graafland uit.
Afgelopen seizoen was Graafland actief als keeperstrainer binnen de jeugdopleiding van Feyenoord en hij fungeerde als scout bij Excelsior. "Keepers trainen en scouten staan natuurlijk los van elkaar", vertelt hij. Tijdens zijn periode op Varkenoord heeft Graafland naar eigen zeggen veel geleerd. "Ik was daar zeker nog niet uitgeleerd. Ik had daar ook graag door willen gaan. Maar deze kans op Woudestein kwam en die heb ik met beide handen aangepakt."
Bij Feyenoord werkte hij met jeugdkeepers, terwijl Graafland komend seizoen juist met volwassen doelmannen aan de slag gaat. Daarin zit een wezenlijk verschil. "Op Varkenoord ga je de keepers stapsgewijs trainen en hier werk je naar de wedstrijd in het weekend toe. Hier moet je binnen een week zorgen dat de keepers scherp aan de wedstrijd kunnen beginnen", aldus de nieuwe keeperstrainer van de Kralingers.