nieuws

Deens debacle dreigt voor Rotterdams ambulancebedrijf

Ambulance Kleding Medewerker Stockfoto
Ambulance Kleding Medewerker Stockfoto © Tom van Vark
De Deense tak van het Rotterdamse ambulancebedrijf Bios Groep balanceert op de rand van de financiële afgrond. Volgens Deense media is maandag faillissement aangevraagd.
Bios Groep verzorgt ook het ambulancevervoer in onze regio, in samenwerking met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.
Voor het ziekenvervoer in Denemarken zette het bedrijf vorig jaar de Bios Ambulance Services Danmark op, na een succesvolle aanbesteding waarbij de grote Deense concurrent Falck het onderspit delfde. Maar het succes in Zuid-Denemarken blijkt kortstondig.

Tekorten en boetes

De ambulancevervoerder kampte vanaf het begin met personeelstekorten en kreeg daardoor boetes van de regionale overheid. Ook moest Bios bij gebrek aan mensen en materieel werk uitbesteden aan andere vervoerders, schrijft de Engelstalige krant Copenhagen Post.
Tot overmaat van ramp werd onlangs ontdekt dat de regionale overheid een maand teveel had betaald. De regio eiste volgens de Deense pers per direct 31,5 miljoen Kronen terug, ruim 4 miljoen euro. Dat kon de vervoerder niet in een keer ophoesten.
Volgens de Deense zender TV2 vergadert het bestuur van de regio Zuid-Denemarken dinsdag over de kwestie.

Geen reactie

Bios Groep wilde dinsdag niet ingaan op vragen van RTV Rijnmond over de problemen in Denemarken. Daardoor is vooralsnog onduidelijk of er gevolgen zijn voor het Nederlandse moederbedrijf of het ambulancevervoer in onze regio.
Het Rotterdamse bedrijf jubelde vorig jaar nog dat het "een unicum is dat een private Nederlandse ambulanceonderneming een contract van deze omvang in het buitenland heeft weten te bemachtigen".
Het was de bedoeling dat de Deense tak tien jaar lang vanuit 37 vestigingen actief zou zijn in Denemarken.