nieuws

'Geef mensen meer tijd voor beroep tegen Chemours'

'Geef mensen meer tijd voor beroep tegen Chemours'
'Geef mensen meer tijd voor beroep tegen Chemours'
GroenLinks wil dat mensen meer tijd krijgen om bezwaar te maken tegen het verlengen van de vergunning van het chemiebedrijf Chemours in Dordrecht. Dat moet voorkomen dat omwonenden zich niet kunnen laten horen, omdat ze bijvoorbeeld op vakantie zijn.
De fabriek raakte onlangs in opspraak vanwege de uitstoot van de stof GenX, die wordt gebruikt bij de productie van teflon. GenX kan volgens toxicologen kanker veroorzaken. Toch heeft de provincie een vergunning verleend aan de fabriek.
Tegen dat besluit kan nog tot komende donderdag in beroep worden gegaan, maar volgens oppositiepartij GroenLinks moet die termijn worden opgerekt. Dat zou niet uniek zijn: volgens Statenlid Berend Potjer heeft de provincie al eerder een termijn verlengd vanwege de vakantieperiode.

Gezondheid


Potjer: ''Wij vinden dat de omwonenden en de gemeenten voldoende gelegenheid moeten krijgen beroep aan te tekenen. Het gaat om hun gezondheid: zij ademen de stoffen dag en nacht in."
De provincie bekijkt nog of en hoe de beroepstermijn verlengd kan worden. Het wordt dus pas later duidelijk of mensen langer bezwaar kunnen aantekenen.
Niet alle omwonenden hebben vertrouwen in de provincie. Een inwoonster van Papendrecht is vorige week een petitie begonnen tegen de activiteiten van Chemours. De actie had dinsdag al bijna 840 handtekeningen opgeleverd.