nieuws

Start-ups testen innovaties graag in Rotterdam

Meer dan twintig start-ups hebben zich al gemeld bij het Rotterdam Mobility Lab (RML) dat in juni 2016 werd gelanceerd. De top tien kan vanaf oktober zijn innovatie testen in de Rotterdamse regio. Daarnaast investeert RML €25.000,- per start-up voor de realisatie van deze tests. Start-ups die een bijdrage leveren aan slimmere en schonere mobiliteit kunnen zich nog tot 18 augustus aanmelden. RML is onderdeel van De Verkeersonderneming.

Inschrijvingen

Enkele voorbeelden van innovaties die nu al zijn aangemeld.

Geautomatiseerde fietskluizen

Een volledig geautomatiseerde fietskluis waar fietsen (maar ook bagage) veilig geparkeerd worden. Via een eenvoudig liftsysteem is de fiets oproepbaar met een Smartphone. Dit duurt minder dan 20 seconden. De fietskluizen kunnen overal gemakkelijk worden geplaatst: bovengronds, ondergronds of op pontons.

Slimme brievenbussen

Internetbestellingen zorgen voor veel busjes die door de stad rijden, vooral omdat de ontvanger niet altijd thuis is en de bestelling meerdere keren moet wordt aangeboden. Met een slimme (grote en beveiligde) brievenbus die de ontvanger op de buitendeur bevestigt op het moment dat hij een pakje verwacht, vermindert het bestelverkeer. De ontvanger geeft op afstand via een app toestemming om eenmalig het luikje van de brievenbus te openen om het pakje erin te leggen.

Smart parking oplossingen

Door sensoren in de grond te plaatsen weten automobilisten precies waar er vrije parkeerplaatsen zijn in de stad. Dat scheelt zoekverkeer.

Intelligente brugonderhoudsensoren

In een stad als Rotterdam weten we hoe vervelend het is als een brug in storing gaat. Een van de start-ups ontwikkelde intelligente sensoren die van tevoren aangeven wanneer een brug onderhoud nodig heeft.

Aanmelden kan nog steeds

Initiatieven die een bijdrage leveren aan slimmere en schonere mobiliteit kunnen zich tot en met 18 augustus 2016 aanmelden. RML is een initiatief van De Verkeersonderneming die werkt aan een betere bereikbaarheid van de Rotterdamse regio. Ook Rotterdammers die kritisch zijn én bereid om deze innovaties uit te proberen zijn van harte welkom. RML wordt ondersteund door de NS, Rotterdam The Hague Airport, KPN en Innovation Quarter.

Website

Meer informatie en aanmelden als start-up en als kritische tester kan via de website:
www.rotterdammobilitylab.nl.

Over De Verkeersonderneming

De Verkeersonderneming is de uitvoeringsorganisatie voor het programma Beter Benutten van het ministerie van Infrastructuur en Milieu in de regio Rotterdam. De Verkeersonderneming is de samenwerkingsorganisatie van gemeente Rotterdam, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, Havenbedrijf Rotterdam N.V. en het ministerie van Infrastructuur en Milieu/Rijkswaterstaat. VNO-NCW, Deltalinqs, Kamer van Koophandel Rotterdam, EVO, TLN, provincie Zuid-Holland, gemeente Nissewaard en politie Rotterdam-Rijnmond zijn de belangrijkste adviseurs. Het doel is het bereikbaar maken en houden van de stad, haven en regio Rotterdam door slim gebruik van het huidige asfalt, Slim Reizen en Slim Werken.
****** Ingezonden mededeling ******