nieuws

'Rotterdam zet burger soms te snel op zwarte lijst'

Burgers die na een beschuldiging van wangedrag worden geweerd door de gemeente Rotterdam, kunnen nergens terecht met hun klachten. Dat ontdekte gemeentelijk ombudsman Anne Mieke Zwaneveld, die werkt aan een rapport over de problemen.
Om ambtenaren te beschermen tegen agressie, kan de dienstverlening aan burgers worden stopgezet als zij zich zwaar misdragen in bijvoorbeeld het gemeentehuis. Zwaneveld sprak echter tientallen mensen die vonden dat ze te hard waren aangepakt.
Uit de voorbeelden die de ombudsman heeft gezien heeft, blijkt dat de gemeente wel erg snel besluit dat burgers zich zo hebben misdragen dat ze niet meer welkom zijn. ''De gemeente stelt zich dan op het standpunt: je hebt je misdragen, dus we doen niks meer.''
Politie
''Op het moment dat iemand vindt dat je je niet netjes hebt gedragen, wordt je er gewoon uitgezet'', zegt Zwaneveld. ''Als het moet met de politie.'' Daarna moeten mensen een verklaring ondertekenen waarin ze beloven zich niet opnieuw te misdragen.
Het probleem ontstaat volgens de ombudsman als mensen weigeren te tekenen, omdat ze menen niets misdaan te hebben. ''Dan kom je in een soort patstelling terecht, want er is niemand meer die naar het standpunt van de inwoner wil luisteren.''
Uitkering
Voor burgers kan dat een nachtmerrie zijn: zij zijn afhankelijk van de gemeente als ze bijvoorbeeld een uitkering willen aanvragen of een paspoort nodig hebben. Mensen kunnen dan geen legitimatiebewijs aanvragen, terwijl ze dat wettelijk gezien wel moeten hebben.
De ombudsman benadrukt dat er mensen zijn die zich 'absoluut misdragen', maar ook ambtenaren zijn niet altijd schuldloos. Zij zijn volgens de ombudsman soms 'wel een beetje lichtgeraakt of heel snel onder de indruk van iemand die zegt dat hij het er niet mee eens is'.

'Time-out'

Zwaneveld roept de gemeente op naar andere mogelijkheden te kijken, zoals een 'time-out' voor boze burgers. Zij mogen dan pas terugkomen als ze zich weer kunnen gedragen. ''Dat zou soms best wel helpen, denk ik'', zei ze in radioprogramma Rijnmond NU.
Een andere mogelijke oplossing: dergelijke sancties richting de burger nog eens door iemand laten beoordelen.
''Er moet iemand zijn die dat toetst. Of er echt iets aan de hand is. Je kunt niet zomaar zeggen: we schoppen je met kop en kont het pand uit als inwoner.''

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl