nieuws

De verhalen bij de namen op het Joods Kindermonument

Vijfduizend gulden betaalt Marcus Vieyra in mei 1940 voor een inreisvisum voor Amerika. Het astronomische bedrag zou de redding moeten zijn voor het joodse gezin uit Rotterdam.
Vieyra blijkt te zijn opgelicht en het gezin zal nooit naar Amerika gaan. Vader Marcus Vieyra en zijn dochter Elisabeth overleven de Tweede Wereldoorlog. Moeder Dora en zoon Jacky worden vermoord in Auschwitz.
Ook het gezin Lewi probeert via Rotterdam naar Amerika te reizen. Vader, moeder en twee kinderen zullen de reis niet maken. Ze overleven de oorlog niet.

Kindermonument

De namen van de kinderen Jacky Vieyra en Mathel Lewi staan op het Joods Kindermonument in Rotterdam. Op het monument staan de namen van alle 686 kinderen die tijdens de oorlog vanuit Rotterdam zijn weggevoerd.
Het Joods Kindermonument is te vinden op de Kop van Zuid in Rotterdam, vlakbij de herdenkingsplek voor Loods 24. Vanaf Loods 24 vertrekt in juli 1942 de eerste trein met joden. Elk jaar in juli is er een herdenking.
Het Stadsarchief Rotterdam probeert al die namen een gezicht te geven en hun verhaal te vertellen. Door het onderzoek weten we nu meer over de gezinnen Vieyra en Lewi.
Jacky Vieyra
Jacky Vieyra is geboren op 15 oktober 1936 in Rotterdam. Zijn vader Marcus en oom Anthony hebben een goedlopend bedrijf in onder andere zuidvruchten, specerijen, koffie en thee. De familie heeft de middelen om naar Amerika te vluchten.
Op 14 mei 1940 wordt het Amerikaanse consulaat getroffen door het Duitse bombardement op Rotterdam. Alle aanvragen om naar Amerika te gaan verbranden. Veel mensen staan ingeschreven en willen snel vertrekken.
Marcus en Anthony Vieyra komen in contact met met voormalig consulaatmedewerkers die hen voorstellen om tegen betaling van tienduizend gulden een geantedateerd bewijs van inschrijving te leveren. Daarop zou de datum dus vervroegd worden zodat ze meer kans hebben om weg te komen.
Fraude
De broers betalen de helft, maar het bureautje voor vervalste aanvragen wordt opgerold. Ook de bekende bioscoopeigenaar Abraham Tuschinsky heeft tevergeefs geprobeerd op deze manier Nederland te ontvluchten. Geen van de mensen met zo'n vals formulier heeft een inreisvisum voor Amerika gekregen.
Mathel Lewi
Het gezin van Mathel Lewi probeert eerst een emigratieaanvraag te doen. Mathel is nog geen jaar oud als het gezin op 22 mei 1939 vanuit Duitsland naar Rotterdam vertrekt. Een oom woont in Rotterdam en staat borg voor hen. Op 30 maart 1940 wordt de aanvraag om te kunnen emigreren bij het Amerikaans consulaat gedaan. Er wordt hen dan verteld dat het ongeveer een half jaar gaat duren.
De papieren van ook dit gezin zijn verbrand na het bombardement op 14 mei 1940. Dit gezin heeft geen financiële reserves. In februari 1942 moeten zij zich melden in Westerbork, dat is oorspronkelijk een vluchtelingenkamp.
Auschwitz
Het gezin blijft relatief lang in Westerbork. Vader sterft daar op 29 november 1943. Mathel, zijn zusje Ruth en hun moeder worden op 18 januari 1944 op transport gesteld naar Therienstadt. Op 12 oktboer moeten ze door naar Auschwitz. Daar worden ze alledrie op 14 oktober 1944 omgebracht. Mathel is dan net zeven jaar oud.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl