nieuws

Overleg over spanningen in Turkse gemeenschap

Turkse Rotterdammers demonstreren tegen de staatsgreep in Turkije
Turkse Rotterdammers demonstreren tegen de staatsgreep in Turkije
De gemeente Rotterdam overlegt woensdag met andere gemeenten en ministeries over de toegenomen spanningen binnen de Turkse gemeenschap. Het beraad is bedoeld om informatie en ervaringen uit te wisselen.
Na de mislukte staatsgreep in Turkije van twee weken geleden heeft de Turkse president Erdogan de jacht geopend op aanhangers van geestelijke Fethullah Gülen. Zij zouden achter de couppoging zitten. Turkije beschouwt de beweging van Gülen als

Bedreigingen

Ook in Nederland zijn de verhoudingen tussen aanhangers van de Turkse rivalen verslechterd. Diverse aanhangers van Gülen, onder wie een Rotterdams oud-raadslid, zijn bedreigd. Bij een buurthuis vlogen stenen door de ruiten en ondernemers die banden met de beweging van de islamitische denker zouden hebben, werden geconfronteerd met oproepen om hun bedrijven te boycotten.
Bij het overleg woensdag zijn naast Rotterdam ook Amsterdam, Zaanstad en andere gemeenten waar veel mensen met een Turkse achtergrond wonen aanwezig. Ze gaan in gesprek met ambtenaren van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Binnenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie.