nieuws

Megaoperatie Hartelkering loopt vertraging op

De grote operatie bij de Hartelkering in Spijkenisse heeft woensdag flinke vertraging opgelopen. Een 100 meter lange schuif moet met twee flinke kranen terug op zijn plaats worden gehangen. Maar er zijn problemen.
Eigenlijk zou de klus al 's morgens worden geklaard, maar door een technische storing op een van de twee bokken lukte dat niet. Rijkswaterstaat gaat 's avonds een nieuwe poging wagen. Er moet namelijk worden gewacht tot het weer hoogwater is.

Onderhoudsbeurt

Voor het eerst in het bijna twintigjarig bestaan van de Hartelkering hebben de schuiven aan wal een lik verf en een grondige inspectie gekregen. De eerste schuif was al teruggeplaatst.
Met het monteren van de tweede schuif is de opknapbeurt van de waterkering bij Spijkenisse klaar. Als de schuif weer hangt, kan de kering ook weer worden afgesloten. Tot nog toe is dat nog maar één keer nodig gebeurd tijdens een stormvloed, in november 2007.
De Hartelkering is nauw verbonden aan de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg. De waterkeringen zijn gebouwd om een groot deel van het Rijnmondgebied tegen overstromingen te beschermen.