nieuws

Appelboom blijft fier staan aan de Rotterdamse Wijnhaven

"Je zou het niet zeggen, maar dit is een van de meest bijzondere bomen die we hebben in Rotterdam", zegt Arno Bonte. Het gemeenteraadslid van GroenLinks wijst naar de wilde appelboom aan de Wijnhaven. Voor dat boompje breken spannende tijden aan.
De appelboom is in twee opzichten bijzonder: in de eerste plaats is het boompje niet door de gemeente neergezet, maar spontaan gegroeid. Aan de Wijnhaven werd tot de jaren zestig fruit overgeslagen. "Waarschijnlijk is de boom ontsproten uit een appeltje dat toen uit de mand is gevallen. Daarmee vertelt hij de geschiedenis van de Wijnhaven", zegt Bonte.

Bijna gekapt

Zeven jaar geleden was het bijna gebeurd met de appelboom. Hij stond niet in het officiële bomenplan van de gemeente en dreigde te worden gekapt, maar de gemeenteraad stak daar een stokje voor.
Binnenkort doemt een nieuw potentieel gevaar voor de boom op: werkzaamheden. Pal achter de appelboom ligt de Wijnhavenbrug en die wordt vanaf augustus compleet vernieuwd. De brug stamt uit 1943 en is aan vervanging toe. Bonte hoopt dat voorzichtig met de boom zal worden omgesprongen. "Hij kan best wat gesnoeid worden, maar het belangrijkste is dat hij goed geworteld blijft."
Zorgvuldig mee omgaan
Van de gemeentelijke regels hebben liefhebbers van het appelboompje ditmaal niets te vrezen. Aangezien de boom na de ophef van destijds een officiële vermelding heeft gekregen in het bomenplan, moet hij in principe gewoon blijven staan. Arno Bonte is er blij mee. "Dat boompje, daar moeten we heel zorgvuldig mee omgaan", besluit hij.