nieuws

Rechter houdt plannen Collectiegebouw grotendeels in stand

De plannen voor het omstreden Collectiegebouw van museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam moeten op enkele punten worden gewijzigd, maar blijven grotendeels in stand. De Raad van State heeft dat woensdag besloten.
Het Erasmus MC, de Vrienden van het Park Stichting en andere tegenstanders hadden de zaak aangespannen om het huidige bestemmingsplan van tafel te krijgen. Dat is slechts voor een deel gelukt.

Kinderpsychiatrische kliniek

Voor het Erasmus MC was het grootste probleem dat het gebouw tegenover de kinderpsychiatrische kliniek komt. Een deel van de gevel wordt weerspiegelend. Dat zou kwetsbare kinderen in de kliniek teveel kunnen prikkelen, voerde het ziekenhuis aan.
De hoogste bestuursrechter wijst erop dat een deel van die gevel niet reflecterend wordt uitgevoerd. De gemeenteraad heeft ook bepaald dat voorkomen moet worden dat het publiek zicht krijgt op de kliniek en de bijbehorende tuin. Het voorschrift daarover schiet volgens de Raad van State echter tekort. De rechters hebben zelf een verbeterde versie toegevoegd.

Dakterras

Een tweede verbeterpunt is het dakterras. Ook daarvandaan mag geen zicht zijn op de kinderpsychiatrische kliniek, vindt de Raad van State. In het bestemmingsplan moet de gemeente daar binnen vier maanden een duidelijk voorschrift over worden opgenomen.
Tot slot was de bepaling over de omvang van het terras beneden niet in orde. Door een foutje maakte het plan een terras van 3000 vierkante meter mogelijk. Dat mag van de rechter maximaal 450 vierkante meter zijn.
Alle overige bezwaren tegen de plannen, bijvoorbeeld over de cultuurhistorische waarde van het park die volgens critici wordt aangetast, heeft de Raad van State ongegrond verklaard.
De Vrienden van het Park Stichting liet daarop weten te willen meedenken over hoe het park nu vorm kan worden gegeven.

Collectiegebouw

Het Collectiegebouw is volgens het museum Boijmans nodig omdat het oude depot sterk is verouderd. Bezoekers kunnen in het Collectiegebouw de opgeslagen kunst ook bekijken. Er komt ook een afdeling met materiaal van particuliere verzamelaars en het publiek kan live meekijken met restauraties. Het is de bedoeling dat het gebouw eind 2018 klaar is.
Directeur van Boijmans Sjarel Ex is blij met de uitspraak. Tegelijkertijd hoopt hij dat de partijen die bezwaar hadden gemaakt zich uiteindelijk toch zullen vinden in het bouwwerk. "De aanpassingen die moeten gebeuren nemen we heel serieus", zegt Ex. Eind dit jaar kan de eerste paal de grond in, vertelt hij.
Ook de gemeente laat weten zich te kunnen vinden in de uitspraak. ''We moeten het plan nog op slechts drie punten aanpassen en dan kan de bouw van het Collectiegebouw starten. Dat is goed nieuws.''

Erasmus MC: overlast is hiermee voorkomen

Het Erasmus MC reageert ook voorzichtig positief. "Onze bezwaren ten aanzien van het bestemmingsplan zijn gegrond verklaard", aldus het ziekenhuis. "Wij gaan ervan uit dat hiermee de mogelijke overlast voor onze patiënten, die veroorzaakt zou kunnen worden door schittering van het collectiegebouw of inkijk in onze gebouwen, voorkomen wordt."
Omwonende Lientje Pols is teleurgesteld. Ze vindt het jammer dat "het stuk groen" zal worden bebouwd, maar heeft respect voor het vonnis. "Maar we gaan positief verder. We zullen wel alles dat is toegezegd door de gemeente goed in de gaten houden."