nieuws

Agent niet vervolgd voor doodschieten Capellenaar

De politieagent die eind mei een man doodschoot in een park in Schiedam, wordt niet vervolgd. Volgens het Openbaar Ministerie is sprake van 'putatief noodweer'. Dat houdt in dat de agent ervan uit kon gaan dat sprake was van een dreigende situatie.
De 21-jarige Mitchel Winters uit Capelle aan den IJssel werd doodgeschoten in het Beatrixpark, nadat de politie een melding had gekregen over een beroving waarbij zou zijn geschoten.

Signalement

Volgens justitie had het slachtoffer zelf de melding gedaan en dus zijn eigen signalement doorgegeven als dat van de dader. Een agent zag Winters en hield hem onder schot. Toen de man op hem af kwam met een voorwerp in zijn hand dat hij vasthield als een vuurwapen, besloot de agent te schieten. Het enkele schot dat hem raakte bleek fataal.
Volgens de officier van justitie kon de politieman "in redelijkheid denken dat hij werd aangevallen met een vuurwapen en dat zijn leven in gevaar was". Politie en justitie constateerden al eerder dat de man bewust de confrontatie zocht met de politie. Het onderzoek van de Rijksrecherche heeft dat vermoeden bevestigd, stelde het OM woensdag.
De dood van Mitch Winters leidde tot protest in Schiedam. Nabestaanden vonden dat de politie ten onrechte had geschoten. "Waren er geen andere opties?", vroegen zij zich af.

Vader

De vader van Mitchel Winters stierf op een zelfde manier; hij werd in 2010 door de politie doodgeschoten. Volgens het gerechtshof was ook toen sprake van noodweer,