nieuws

KPN ziet omzet verder krimpen

KPNtoren-foto_Martijn_A.C._Snels
KPNtoren-foto_Martijn_A.C._Snels
KPN heeft zijn omzet vorig kwartaal verder zien krimpen.
Zowel op de zakelijke markt als op de consumentenmarkt namen de opbrengsten af, maakte het telecombedrijf woensdag bekend.
De omzet van KPN zakte in het tweede kwartaal met 4 procent, naar 1,7 miljard euro. De sterkste achteruitgang deed zich weer voor op de al lange tijd krimpende zakelijke markt. Daar slonken de opbrengsten met bijna 6
procent. De verkopen op de consumentenmarkt leverden 1 procent minder op dan een jaar eerder.
Op de consumentenmarkt boekte KPN wel succes met de verkoop van bundels van vaste en mobiele diensten. Inmiddels maakt 38 procent van de klanten gebruik van zo'n bundel, tegen iets meer dan een kwart een jaar geleden. KPN strikte vorig kwartaal verder per saldo onder meer 15.000 nieuwe breedbandklanten en 23.000 nieuwe mobiele bellers. Daar stonden echter dalende inkomsten uit het telefoonverkeer en een kleinere verkoop van toestellen tegenover.
Voor zakelijke klanten wil KPN meer een ICT-dienstverlener worden, in plaats van alleen een telecomleverancier. De opbrengsten uit nieuwe diensten namen vorig kwartaal wel toe, maar niet voldoende om de krimp van de traditionele telecomdiensten te compenseren.
Bezuinigingen helpen de winstgevendheid van de zakelijke tak de komende kwartalen vooruit, voorspelde topman Eelco Blok in een toelichting. In een later stadium zal volgens hem ook de omzet weer aantrekken.
Op de consumentenmarkt verwacht KPN de komende tijd weer te groeien, vulde financieel directeur Jan Kees de Jager aan. Hij wees erop dat de krimp van vorig kwartaal samenhing met sterke groei en eenmalige meevallers een jaar eerder. ,We zien een positieve trend, waardoor we komende tijd weer groei verwachten.''