nieuws

Criminelen verstoppen hennepvelden in de Biesbosch

Drugscriminelen hebben hennepvelden aangelegd in de Dordtse Biesbosch. De politie kwam de velden op het spoor nadat de politiehelikopter foto's had gemaakt van het gebied.
Het bereiken van de velden met hennepplanten had nogal wat voeten in de aarde. ''Het was een ware survivaltocht'', liet de politie weten. Zo moesten zelfs bomen worden beklommen.
Uiteindelijk werd een veld ontdekt waar drie mannen toevallig net bezig waren de planten te rooien. Het trio is opgepakt. Later bleek dat ook op twee andere plaatsen hennep was geplant.
De speurders troffen onder meer maaiapparatuur aan. ''Die lui gaan natuurlijk niet iedere keer sjouwen met de spullen, dus die laten ze in het gebied achter'', zegt Jacques van der Neut van Staatsbosbeheer.
Modder
In totaal stonden zo'n duizend planten in het nationaal park. Leden van een speciale opruimploeg maakten dan ook overuren om de planten in vuilniszakken af te voeren. Ze moesten daarvoor wel eerst honderden meters door de modder sjokken.
Die tocht bleek veel van de medewerkers zwaar te vallen. ''Niet zo gek als je een heel eind door de bush-bush moet lopen terwijl je niet aan sport doet'', pufte een van de mannen die de planten afvoerden in vuilniszakken. ''Dus het is vermoeiend.''