nieuws

Rijk komt gemeenten te hulp bij spanningen Turkse gemeenschap

Aanhangers van de Turkse president Erdogan
Aanhangers van de Turkse president Erdogan
Gemeenten die worstelen met de onrust in de Turkse gemeenschap kunnen extra ondersteuning krijgen van het Rijk. Dat is een van de uitkomsten van het overleg tussen de landelijke overheid en verschillende steden, waaronder Rotterdam.
De vertegenwoordigers van de gemeenten, ministeries en politie verzamelden zich woensdag in Utrecht om ideeën uit te wisselen. De delegaties spraken volgens het ministerie van Sociale Zaken af te blijven samenwerken om de spanningen 'in de hand te houden'.
De gemeenten zijn ook bijgepraat over recente ontwikkelingen in binnen- en buitenland. Dat moet ze in staat stellen 'ontwikkelingen beter te kunnen plaatsen, ook als na de zomer veel Turkse Nederlanders terugkeren van vakantie in Turkije.'
Staatsgreep
De aanleiding voor de onrust is de mislukte staatsgreep in Turkije. Volgens de Turkse president Erdogan zit de beweging van geestelijke Fethullah Gülen achter de coup. Omdat beide mannen aanhangers hebben in Nederland, leidt dat tot spanningen.
Dat bleek onder meer in Rotterdam, waar Gülen-aanhangers zijn bedreigd. Ook sneuvelden de ruiten van een buurthuis en werd opgeroepen om bedrijven te boycotten die banden hebben met de beweging van de geestelijke.
Tweede Kamer
Niet alleen de gemeenten maken zich zorgen om de spanning tussen Turkse-Nederlanders. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil Turkse organisaties gaan horen over de onrust.
Uit zo'n hoorzitting moet onder meer blijken welke banden die organisaties hebben met Turkije. Daar loopt al een onderzoek naar, maar de uitkomst wordt pas na de kerst verwacht.