nieuws

Vreugde en teleurstelling na uitspraak over Collectiegebouw

Een artist impression van het collectiegebouw van museum Boijmans van Beuningen
Een artist impression van het collectiegebouw van museum Boijmans van Beuningen
Van euforisch tot kritisch: de reacties stroomden woensdag binnen nadat de Raad van State besloot dat de plannen voor het Collectiegebouw van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam maar op enkele punten gewijzigd moeten worden worden.
Directeur van Boijmans Sjarel Ex reageerde opgetogen op de uitspraak. Hij verwacht dat eind dit jaar kan worden begonnen met de bouw. "De aanpassingen die moeten gebeuren nemen we heel serieus", zegt Ex.
Ook de gemeente Rotterdam juichte het besluit van de hoogste bestuursrechter toe. ''We moeten het plan nog op slechts drie punten aanpassen en dan kan de bouw van het Collectiegebouw starten. Dat is goed nieuws.''

Erasmus MC

Zelfs het Erasmus MC reageerde voorzichtig positief. Hoewel het ziekenhuis met andere tegenstanders een zaak had aangespannen om het bestemmingsplan van tafel te krijgen, kan het zich grotendeels vinden in de uitspraak van de Raad.
"Onze bezwaren ten aanzien van het bestemmingsplan zijn gegrond verklaard", aldus het ziekenhuis, dat zich zorgen maakte omdat het Collectiegebouw tegenover de kinderpsychiatrische kliniek komt. Dat zou kwetsbare kinderen te veel kunnen prikkelen.
Boijmans-directeur Ex benadrukte na de uitspraak dat de spiegeling van het Collectiegebouw wordt weggenomen aan de kant van het ziekenhuis. Ook worden de ramen aan de kant van het ziekenhuis geblindeerd, zodat er geen uitzicht is op de afdeling.

Overlast

Het ziekenhuis nam genoegen met de maatregelen. "Wij gaan ervan uit dat hiermee de mogelijke overlast voor onze patiënten, die veroorzaakt zou kunnen worden door schittering van het collectiegebouw of inkijk in onze gebouwen, voorkomen wordt."
Omwonende Lientje Pols is wel teleurgesteld. Ze vindt het jammer dat "het stuk groen" zal worden bebouwd, maar heeft respect voor het vonnis. "We gaan positief verder. We zullen wel alles dat is toegezegd door de gemeente goed in de gaten houden."