nieuws

Bewoners Zuidwijk zijn overlast zorginstelling beu

Bewoners van de Schoonegge in de Rotterdamse wijk Zuidwijk zijn de overlast van cliënten van zorginstelling PerspeKtief beu. Een aantal omwonenden heeft zelfs serieuze plannen om te verhuizen.
Vrijdag schoot de politie een 38-jarige verdachte van een steekpartij in zijn been. De cliënt had een andere bewoner
. Dinsdag moest de politie opnieuw ingrijpen op de Schoonegge, nadat bij een ruzie in de instelling opnieuw messen waren getrokken. Ook klagen omwonenden over geluidsoverlast.
"Ik durf hier niet meer met mijn kinderen naar de speeltuin", vertelt een vrouw die anoniem wil blijven. "Ik laat me niet wegjagen, maar met twee kleintjes neem je gewoon geen risico."

Beveiligers

Niet alleen omwonenden voelen zich onveilig. Ook bij een bewoner van PerspeKtief zit de schrik er goed in. "Ik ben blij dat er nu beveiligers rondlopen", vertelt de man. "Maar in een gesprek met mijn begeleider heb ik verteld dat ik hier niet langer meer wil blijven."
De instelling kondigde woensdag stevige maatregelen aan. ''We hebben de bezetting van professionals verdubbeld'', vertelt teammanager Matthieu Ouwens aan RTV Rijnmond. "Ook zijn meer beveiligers ingezet. De mensen die betrokken zijn bij de incidenten komen hier niet meer terug." In de instellingen wonen mensen met verstandelijke beperkingen en psychische stoornissen. Ook wonen er twintig studenten.

Gesprekken

De directeur betreurt dat er omwonenden zijn die willen verhuizen. "Wij hebben echt alle maatregelen getroffen om de rust te laten terugkeren", zegt Ouwens. Hij zegt ook in gesprek te gaan met alle bewoners van de instelling. "Als onze bewoners zich echt niet meer veilig voelen, gaan we iets anders voor ze zoeken."
Leefbaar Rotterdam heeft om opheldering gevraagd. Als de situatie niet verbetert en de veiligheid niet kan worden gegarandeerd, moet de gemeente de instelling sluiten,