nieuws

Gemeenten halen steeds minder oud papier op

Papier hier? Gemeenten halen steeds minder oud papier op.
Papier hier? Gemeenten halen steeds minder oud papier op.
Gemeenten in de regio Rijnmond zamelen steeds minder oud papier in. Dat komt vermoedelijk doordat mensen meer zijn gaan lezen op internet.
Uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de hoeveelheid opgehaald oud papier en karton per inwoner sinds 2001 steeds verder is afgenomen.
Zo haalde de gemeente Rotterdam in 2014 gemiddeld zo'n 18,1 kilo oud papier per inwoner op, ruim een derde minder dan de gemiddelde 27,6 kilo in 2001. In beide gevallen ging het om de kleinste hoeveelheid in de regio.
Record
Inwoners van Giessenlanden zijn in Rijnmond recordhouders waar het gaat om het opsparen van oud papier. De gemeente haalde daar twee jaar geleden zo'n 79,3 kilo per inwoner op.
Het verschil tussen Giessenlanden en Rotterdam staat niet op zichzelf. Volgens het CBS wordt in grote steden beduidend minder papier opgehaald dan op het platteland.
Steden
Gemiddeld wordt in sterk stedelijke gemeenten gemiddeld 32 kilo per inwoner opgehaald, tegenover 71 kilo in niet-stedelijke gemeenten.
Nederlandse gemeenten zamelden vorig jaar gemiddeld 55 kilo in per huishouden. Dat is volgens het CBS een afname van 20 procent ten opzichte van 2008.