nieuws

Alle vogelsoorten van de Biesbosch in één boek

Vijf vogelaars turen de hele Biesbosch af. Ze werken aan een avifauna, een compleet overzicht van alle vogels die voorkomen in het Nationaal Park.
"De rust van het vogels kijken en dan ontdekken wat een vogel nou in zo'n gebied doet. Wat doet hij hier?" Dat is wat Sander Terlouw van Stichting Natuur- en Vogelwacht Biesbosch het meest aantrekt in zijn werk. Met zijn telescoop tuurt hij over het water.

Niet alleen turen

Samen met vier collega's is hij druk bezig alle vogels die zich in het gebied laten zien te inventariseren en beschrijven. Begin 2018 moet het dikke boek klaar zijn. De schrijvers maken volop gebruik van de schat aan informatie die de afgelopen decennia is verzameld door tientallen vrijwillige vogeltellers.
Het maken van een avifauna is niet alleen een kwestie van turen, maar ook van gegevens analyseren en uitwerken. "Ik zou het leuk vinden om hier iedere dag met mij telescoop te staan, maar dan komt er geen boek", zegt Terlouw.
In het boek zullen ook de visarenden terug te vinden zijn die in het gebied zijn neergestreken. Hun jong is de eerste in Nederland geboren visarend.
Het is wachten op het moment dat het dier zijn eerste vlucht maakt.