nieuws

Werkstraf voor hacken website Hellevoetsluis

computer-criminialiteit
computer-criminialiteit
Hacker Robert C. (45) heeft een werkstraf van 120 uur gekregen voor het hacken van de website van de gemeente Hellevoetsluis. De man had uit rancune de site overgenomen en bezoekers doorgestuurd naar een pornowebsite.
C. verklaarde dat hij wraak wilde nemen op ambtenaren die hem onheus bejegend zouden hebben. Hij wilde een uitkering aanvragen, maar voelde zich niet serieus genomen.

Stoornis

De straf die de Rotterdamse rechtbank woensdag oplegde was gelijk aan de eis. Zowel justitie als de rechtbank vond een celstraf niet op zijn plaats, omdat de man volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij heeft de psychische stoornis PDD-NOS.
Verder weegt de rechtbank in het vonnis mee dat de man, die tegenwoordig in Zwijndrecht woont, zijn leven inmiddels "goed op de rit" heeft en de hack inmiddels drie jaar geleden is.
C.'s advocaat had de rechtbank gevraagd het OM niet-ontvankelijk te verklaren, omdat zijn cliënt op een "onnodig kwellende en traumatische'' wijze behandeld zou zijn. Zo voerde de politie hem met een zak over zijn hoofd af na zijn arrestatie en werd zijn minderjarige zoon een tijdje in een pleeggezin ondergebracht terwijl hij vastzat.

Geen kans om gegevens te wissen

De rechtbank gaat daar niet in mee en stelt dat C. nu eenmaal werd verdacht van een ''ernstig strafbaar feit''. Als hij gewoon was opgeroepen voor verhoor, zou hij bovendien de kans hebben gehad om gegevens op zijn computers te wissen of veranderen. Dat risico moest de politie uitsluiten door hem onverwachts thuis op te pakken.
C. is de man die in 2007 in het nieuws kwam doordat hij het voor elkaar had gekregen om in Hellevoetsluis een identiteitsbewijs te krijgen waarop hij stond afgebeeld als The Joker, een slechterik uit de Batman-films. Hij had gezegd dat hij uit overtuiging als het personage door het leven ging. De marechaussee op Schiphol stelde hogere eisen en pakte de ID-kaart af.