nieuws

Van Oord neemt windmolentak Duits bedrijf over

Archieffoto Van Oord
Archieffoto Van Oord
Van Oord neemt de windmolenactiviteiten van zijn Duitse branchegenoot Bilfinger over. Dat maakte het Rotterdamse offshorebedrijf donderdag bekend, zonder bedragen te noemen.
Van Oord ziet veel toekomst in het ontwerpen, bouwen en installeren van funderingen voor windmolenparken op zee. Daarom is het bedrijf bezig zijn activiteiten op dat terrein in Noordwest-Europa te versterken.
Dankzij de overname van de winddivisie van Bilfinger kan ook de belangrijke Duitse markt beter worden bediend, aldus topman Pieter van Oord.

Groot hefschip

Eind 2014 lijfde Van Oord al de offshoredivisie van bouwer Ballast Nedam in. Daarmee kreeg het ook de beschikking over het grote hefschip Svanen.
Dat werd speciaal gebouwd voor de aanleg van een hangbrug die de Deense eilanden Funen en Seeland met elkaar verbindt, maar wordt tegenwoordig gebruikt bij de aanleg van windmolenparken. Het is een van 's werelds grootste drijvende kranen.
Van Oord meldde verder dat het flink investeert in noodzakelijke aanpassingen aan zijn installatieschip Aeolus. Het vaartuig wordt uitgerust met een sterkere kraan en daarnaast wordt de transportcapaciteit uitgebreid.
Dat is volgens de maritiem aannemer nodig omdat de fundamenten en turbines voor windmolens op zee steeds zwaarder worden.
Het vernieuwde schip moet begin 2018 weer inzetbaar zijn.