nieuws

Laatste werkdag Blijdorp-directeur Marc Damen

Bijna acht jaar was hij directeur van Diergaarde Blijdorp, maar donderdag was dan toch echt de laatste werkdag van Marc Damen. Zijn laatste afspraak was een rondje met onze cameraploeg door de diergaarde. "Ik hou van Blijdorp, dus dit afscheid raakt me wel."

Directeur worden van Blijdorp was een droom voor Damen. "Die had ik al toen ik 18 was", aldus de vertrekkend directeur. Maar het waren misschien ook wel de moeilijkste jaren van Blijdorp ooit. "Het heeft me slapeloze nachten bezorgd."
Personeel ontslaan
Marc Damen loodste de dierentuin door een zware periode met forse bezuinigingen. De subsidie werd afgebouwd van ruim 5,2 miljoen euro naar 8 ton per jaar. Het ontslaan van personeel is voor hem dan ook duidelijk het dieptepunt. "Dat hoop ik nooit meer te hoeven doen. Maar het was wel nodig."

In de jaren dat Damen directeur was werden heel wat nieuwe blijdorpbewoners geboren: ijsbeertjes, olifantjes, leeuwtjes, giraffen. Het zijn uiteraard de hoogtepunten.

Toekomst
Sowieso kijkt Damen met veel trots terug op zijn tijd als directeur. "Mijn droom is uitgekomen. Blijdorp staat er weer goed voor en kan weer toekomstplannen maken. Ik vind het goed dat ze dat gaan doen met een nieuwe directeur."
Wie Damen opvolgt als directeur van Diergaarde Blijdorp is nog niet bekend. De komende tijd zal een waarnemer zijn taken overnemen.
Over zijn eigen toekomst kan hij ook nog niks zeggen. "Mijn toekomst ligt open. Ik ga even wat rust nemen en kijken wat ik nu verder wil."