NIEUWS

Plan Rotterdam: recreanten krijgen beheer over recreatieoord Hoek van Holland

Recreatieoord Hoek van Holland
Recreatieoord Hoek van Holland © Rijnmond
De recreanten op het recreatieoord Hoek van Holland worden zelf de baas van het vakantiepark. Het terrein wordt niet verkocht aan een externe partij. De gemeente geeft de grond in de toekomst uit in erfpacht aan de recreanten. Zij moeten dan zelf zorgen voor de exploitatie en het onderhoud.
Het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders heeft dit plan woensdag voorgelegd aan de gemeenteraad. Die neemt begin februari een definitief besluit.
Het voorstel dat nu op tafel ligt is gemaakt in samenwerking met de RAR - de vertegenwoordiging van de recreanten - en de gebiedscommissie. Zij kwamen eerder in opstand toen de gemeente aangaf het park te willen te verkopen en dan te laten moderniseren. Rotterdam wil van het recreatieoord af omdat het stadsbestuur het beheren en exploiteren van een vakantiepark geen taak meer vindt voor een gemeente.
Wethouders Kurvers en Kasmi blij met deze oplossing

Eerder plan afgewezen

De recreanten waren boos over het voorstel. Zij hadden geen inspraak gehad. Ze zouden pas bij de plannen worden betrokken nadat de gemeenteraad met de plannen akkoord was gegaan. De eigenaren en gebruikers van de vakantiewoningen vreesden dat ze uiteindelijk toch hun plek moesten verlaten.
De Rotterdamse gemeenteraad had ook flinke kritiek op de werkwijze van de wethouders Kurvers en Kasmi. De Rotterdamse ombudsman Anne Mieke Zwaneveld gaf aan dat ze de afgelopen jaren al eerder de gemeente op de vingers heeft getikt over participatie van bewoners, maar dat heeft weinig opgeleverd als ze kijkt naar hoe het bij het recreatieoord is gegaan. "Ik heb niet het gevoel dat er sprake is van een lerende organisatie", aldus Zwaneveld.
Eind april besloten de wethouders Kasmi en Kurvers hun plan tot gedwongen verkoop van het Recreatieoord Hoek van Holland alsnog in te trekken. Afgesproken is toen dat de gemeente nu met de recreanten en de gebiedscommissie werken aan een nieuw voorstel. Vandaag is dat gepresenteerd.

Park in zelfbeheer

Het plan is nu om de grond onder het recreatieoord in erfpacht uit te geven aan de recreanten, die daarvoor een soort coöperatie oprichten. De recreanten gaan dus zelf over het beheer en de exploitatie. Sommige taken zoals onderhoud gebeuren door ingehuurde bedrijven.
Afgesproken is dat het park in de oorspronkelijke staat moet blijven en dat de eigenaren van de huisjes en caravans een garantie krijgen dat ze nog jaren kunnen blijven. Ook is de intentie dat de huren de komende jaren niet veel zullen stijgen.
recreanten: "Van angst naar een hoopvolle situatie met uitzicht op mooie toekomst"
Het afstoten van het recreatieoord door de gemeente zal op zijn vroegst pas in 2023 plaatsvinden. Eerst moet het nu voorliggende plan de goedkeuring krijgen van de gemeenteraad. Ook moeten veel afspraken nog verder uitgewerkt worden.

"beste oplossing"

Vanuit de Rotterdamse gemeenteraad komen veel positieve reacties op het bereikte akkoord. Benvenido van Schaik van Leefbaar Rotterdam kaartte de zaak direct aan toen de plannen van verkoop bekend werden. Van Schaik is erg tevreden met het resultaat. "Ik ben blij dat het recreatieoord in de huidige staat behouden blijft. Een mooier kerstcadeau hadden we de Hoekenezen niet kunnen geven. Dit is de beste oplossing. De plannen van de sloop mogen nooit meer naar boven komen".
Oppositiepartij 50Plus Rotterdam vindt dat wethouder Kasmi alle credits verdient voor dit resultaat. Ellen Verkoelen, fractievoorzitter van 50Plus: "Wethouder Kasmi heeft door zijn enorme betrokkenheid laten zien dat het containerbegrip participatie inhoud kreeg". Verkoelen denkt dat dit besluit een boost kan zijn voor het recreatieoord en de saamhorigheid onder de recreanten.
"Dat de onzekerheid voor de recreanten nog voor de start van het nieuwe recreatieseizoen in april 2022 weggenomen wordt is heel belangrijk voor de toekomst van het recreatieoord. Niets staat de recreanten nu nog in de weg om een sfeervol en aantrekkelijk thuis te maken voor de velen die er al van generatie op generatie genieten van de kust van Rotterdam".
Ook in de coalitie is er blijdschap dat er voor alle partijen nu een goede oplossing gevonden is. Het kan zelfs een oplossing zijn voor andere recreatieoorden denkt PvdA-fractievoorzitter Co Engberts: "Ik spring een gat in de lucht! Dit is wat we altijd hebben gevraagd: géén Europese aanbesteding en behoud vakantiepark voor de huidige bewoners. Een overwinning voor iedereen en een voorbeeld voor de rest van Nederland.
VVD-raadslid Dieke van Groningen hoopt dat de gemeente de recreanten zoveel als mogelijk helpt met het oprichten van de coöperatie. "Dat is in ieders belang".
De gebiedscommissie Hoek van Holland heeft meegeholpen aan het opstellen van het plan en is blij dat de beide wethouders steeds aanwezig waren bij de gesprekken. Juist die aanwezigheid, zo benadrukt gebiedscommissielid Peter Stok, heeft meegewerkt dat de beide partijen dichter bij elkaar kwamen. Het moet volgens de gebiedscommissie een les zijn voor andere participatietrajecten.