nieuws

Onrust onder patiënten Laurens

Zorginstelling Laurens gaat op korte termijn 33 locaties voor dagopvang samenvoegen of verhuizen. Dat werd woensdagmiddag duidelijk tijdens een chaotische bijeenkomst in dagopvang Blijvenburg in Rotterdam-Overschie.
De familieleden van de dementerende ouderen die gebruikmaken van deze dagopvang zijn verbijsterd. "Dit komt als een donderslag bij heldere hemel."
De Blijvenburg is een kleinschalige locatie waar demente ouderen drie dagen in de week worden opgevangen. Veel van hen wonen zelfstandig met hulp van mantelzorgers.
De familieleden zijn vooral boos dat er nog zo weinig bekend is. Waar de dagopvang heen gaat en hoe het vervoer geregeld gaat worden, is nog onduidelijk, Maar de reorganisatie zou half augustus al ingaan.
Excuus
Laurens kwam donderdag niet met antwoorden. Alleen een excuus. Een woordvoeder bevestigt dat de plannen nog niet met de cliënten gedeeld hadden mogen worden. Er wordt nog steeds onderzocht hoe het dan wel moet en wat dat allemaal gaat kosten.
Woensdag werd bekend dat de zorginstelling onder verscherpt toezicht staat van de gezondheidsinspectie (IGZ). Niet alleen de zorg zou onder de maat zijn; ook financieel gaat het heel slecht.
Vorige week stapte topman Ids Thepass op. Hem werd onder meer kwalijk genomen dat Laurens door IGZ op de lijst van zwaktste zorginstellingen van Nederland is gezet.
Bovendien verkeert Laurens in financieel zwaar weer. De afgelopen drie jaar liepen de inkomsten met meer dan 30 miljoen euro terug. Dat leidt volgens het personeel tot slechtere zorg.