nieuws

Hoofdredacteur Zaman Vandaag: bedreigingen stromen binnen

Hoofdredacteur Mehmet Cerit van de in Rotterdam gevestigde Nederlandse editie van Zaman Vandaag deed donderdag voor de tweede keer aangifte van bedreigingen, laster en smaad. ''De bedreigingen stromen binnen, ik zou iedere dag wel aangifte kunnen doen maar dan blijf ik bezig.''
De krant staat bekend om zijn Gülen-sympathie en wordt daarom door sommige aanhangers van de Turkse president Erdogan bestempeld als terroristische organisatie. Volgens Erdogan zit geestelijk leider Fethullah Gülen achter de mislukte staatsgreep in Turkije van bijna twee weken geleden.
Dat de couppoging in Nederland leidt tot spanningen, merkt ook Cerit. ''Ik kreeg laatst een bericht waarin mij werd verteld vergiffenis te vragen voor mijn daden. Als ik dat niet zou doen, zou het mijn einde betekenen.''
Democratie
De journalist wordt moe van de bedreigingen. ''Toen de coup werd gepleegd, heb ik direct een tweet uitgedaan waarin ik me uitsprak tegen het illegaal optreden van de coupplegers.''
Volgens Cerit is Erdogan democratisch gekozen. ''De enige manier om een nieuwe president in Turkije te krijgen is via die weg. Maar dat weerhoudt sommige pro-Erdogan Nederlandse-Turken er niet van te beweren dat ik achter de coup sta.''
Vakantie
Veel Turkse-Rotterdammers zijn nu op vakantie in Turkije en zouden daar deelnemen aan pro-Erdogan-demonstraties. Cerit roept burgemeester Ahmed Aboutaleb en de politie op waakzaam te zijn als deze groep terugkomt.
Bang voor fysiek geweld aan zijn adres is Cerit niet. Hij heeft vertrouwen in de politie, die ieder uur een rondje rijdt langs het gebouw van de redactie. Ook zijn bewakingscamera's geïnstalleerd.

Omsingeld

Eerder omsingelden Erdogan-aanhangers een Rotterdamse journalist van de krant in Haarlem. Verslaggever Hüseyin Atasever werd uitgescholden en bedreigd, maar kon uiteindelijk worden ontzet door de politie.
Atasever zei toen te vrezen voor verdere escalatie in de Turkse-Nederlandse gemeenschap.
"Iedereen die iets heeft met Gülen loopt gevaar", waarschuwde de geschrokken journalist.

Aangiften

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) maakte donderdag bekend dat tientallen mensen aangifte hebben gedaan van bijvoorbeeld bedreiging of intimidatie vanwege de spanningen in de Turkse gemeenschap.
Het kabinet riep mensen die bedreigd worden vorige week op naar de politie te stappen. Alle aangiften worden zorgvuldig bekeken, beloofde Van der Steur.