nieuws

OM wil vrijspraak voor Syrische terreurverdachte

Rechter (archieffoto)
Rechter (archieffoto)
Het Openbaar Ministerie heeft donderdag in Rotterdam gevraagd om vrijspraak voor een 19-jarige terreurverdachte uit Syrië. Er zou te weinig bewijs zijn dat de asielzoeker uit Aleppo banden heeft met een terroristische organisatie.
Toch zouden er volgens het OM wel bewijzen en verklaringen zijn die erop wijzen dat de man lid is geweest van een terreurgroep. Het is alleen onduidelijk of het gaat om bijvoorbeeld Islamitische Staat of Jabhat al-Nusra, dat was verbonden aan Al-Qaeda.
Volgens twee mensen de met de Syriër in een asielzoekerscentrum zaten, zou de man hebben verteld dat hij in Syrië twee jaar bij Al-Qaeda had gezeten. Ook zou de verdachte blij zijn geweest met de bloedige aanslagen in Parijs.
Gewapend
Andere getuigen vertelden dat de Syriër foto's had laten zien waar hij gewapend op stond. Omdat er wel bewijzen zijn, heeft het OM de rechtbank gevraagd de voorlopige hechtenis van de man niet op te heffen en ''eerst alle argumenten te laten bezinken''.
''Hoe ernstig het feit ook is waarvan iemand verdacht wordt, de rechtsstaat dwingt er uiteindelijk terecht toe dat iemand pas veroordeeld kan worden wanneer er geen redelijke
twijfel is aan zijn schuld'', concludeerde het Openbaar Ministerie.
Of de Rotterdamse rechtbank het verzoek van het justitie overneemt, blijkt op 29 augustus. Dan doet de rechtbank uitspraak in de zaak.