ZWIJNDRECHT

Scholieren gaan eenzame en onzekere weken tegemoet: 'Ik ben zo boos'

Voor scholieren breken er weer onzekere tijden aan. Ze zijn al eerder met kerstvakantie gestuurd, maar over de periode daarna is nog weinig bekend. Mogen ze weer naar school of wordt het toch weer online les? Scholieren zelf denken verschillend over alle maatregelen.
"Ik zie er heel erg tegen op om weer alle dagen thuis te moeten zitten. Elke dag lijkt op de dag daarvoor'', verzucht mavo-scholiere Angella Hussein. Angella heeft zojuist haar rapport opgehaald, ze zit op het Walburgcollege in Zwijndrecht. "Ik ben niet erg tevreden over mijn cijfers en ik wil mijn Nederlands verbeteren, met die lockdowns lukt dat elke keer niet." Angella spreekt met een licht accent.
Ik wil niet nóg slechtere cijfers halen
"Ik ben zo boos en ik ben ook bang. Ik wil niet nóg slechtere cijfers halen." Angella zit momenteel in mavo 3 en wil graag ooit advocaat worden. "Ik wil zó graag mezelf verbeteren maar het lukt nu gewoon niet."
Angella Hussein
Angella Hussein © Eva Overbeeke

Feestje zonder restricties

Isa Herwijnen is de maatregelen ook meer dan zat. "Ik zou zo graag weer een feestje willen geven zonder restricties, dat ik dan al mijn vrienden en heel mijn familie kan uitnodigen." Ook Isa heeft net haar rapport opgehaald, ze zit in 4 havo op dezelfde school als Angella. "Mijn cijfers zijn op zich wel goed, maar ik weet zeker dat als er geen online les was geweest het afgelopen jaar, ik nu betere punten had."
Ik heb me eenzaam gevoeld
Toch kunnen die cijfers haar gestolen worden. "Ik mis mijn vrienden, die ga ik nu de komende tijd heel veel minder zien. Ik heb me het afgelopen jaar al eenzaam gevoeld. Dat wordt nu niet anders."
| Foto:
| Foto:

Veel wandelen

"De rust tijdens een lockdown vind ik erg fijn. Ik houd van wandelen en dat doe ik nu ook veel met mijn beste vriend", zegt de 17-jarige havo-scholier Viggo Haussen. Toch is het niet altijd zo rustig geweest bij Viggo. "Vorig jaar ging het helemaal niet lekker. Mijn cijfers waren slecht en heel het gezin heeft therapie gehad. Quarantaine en een lockdown helpen dan helemaal niet mee."
Heel het gezin heeft therapie gehad
Viggo kijkt met trots naar de cijfers op zijn rapport. "Je ziet het gewoon terug in mijn cijfers dat het veel beter gaat. Ik ben erg blij en ik ga er gewoon een paar leuke weken met mijn ouders van maken."
Viggo Hauser
Viggo Hauser © Eva Overbeeke