nieuws

Turkse organisatie doet aangifte tegen columniste Umar

Ebru Umar
Ebru Umar
Columniste Ebru Umar moet volgens een grote Turks-Nederlandse organisatie worden vervolgd voor groepsbelediging. Stichting Turks-Islamitische Culturele Federatie (TICF) en 22 Turkse Nederlanders hebben aangifte gedaan tegen de Rotterdamse Metro-columniste, die zelf een Turkse achtergrond heeft.
De aangevers nemen aanstoot aan teksten die Umar heeft geschreven over bepaalde Turkse Nederlanders. Nadat ze dit voorjaar tijdens haar vakantie in Turkije was
op verdenking van belediging van president Erdogan, ging ze
tekeer tegen Turkse Nederlanders die haar zouden hebben gemeld bij de Turkse autoriteiten.

'Gefeliciteerd'

"GEFELICITEERD met jullie totaal mislukte Nederlanderschap. GEFELICITEERD met jullie loyaliteit aan een stel berggeiten uit Turkije, geitenneukers zo je wilt, die jullie volgen zodra ze oproepen tot NSB-gedrag", schreef Umar bijvoorbeeld.
Kort voor haar arrestatie ontstond ophef over een vermeende oproep van het Turkse consulaat in Rotterdam om beledigers van het staatshoofd te rapporteren. Het consulaat stelde later dat dit geen officieel bericht was, maar slechts een "goedbedoelde mail" van een medewerker.

'Ze vernedert en kleineert'

De vergelijkingen die Umar maakt zijn de TICF in het verkeerde keelgat geschoten. "Ebru Umar vergelijkt de Turkse Nederlanders die zij steevast 'Nederturken' noemt met NSB'ers. Verder heeft zij het over hun mislukte Nederlanderschap, noemt zij hen
geitenneukers en lui. Zij vernedert en kleineert de 'Nederturken' door haar uitingen.
Ook laat zij zich beledigend uit over het geloof van de Turkse Nederlanders", aldus de stichting.
Umar zelf reageerde via Twitter sarcastisch op de klachten tegen haar.

TICF is een van de grootste organisaties van Turkse Nederlanders en heeft nauwe banden met de Turkse overheidsorganisatie Diyanet. Dit Turkse 'presidium voor religieuze zaken' is de werkgever van de Turkse imams.