nieuws

Rotterdam tweede 'moordstad' van Nederland

Na Amsterdam zijn de afgelopen vijf jaar in Rotterdam de meeste mensen door geweld om het leven gekomen. Uit CBS-cijfers blijkt donderdag dat het totaal aantal gevallen van moord en doodslag stevig is gedaald.
Vorig jaar werden in Rotterdam twaalf mensen om het leven gebracht. Vijf van hen waren woonachtig in het buitenland. In Amsterdam waren dertien slachtoffers.
Landelijk kwamen 120 mensen om het leven door moord en doodslag, het laagste aantal in twintig jaar. In 2003 lag het aantal slachtoffers nog ruim twee keer zo hoog. Bij vrouwen zijn vaak partners of exen de dader. Mannen worden vaker vermoord door vrienden of kennissen.
De afname van het aantal moorden is volgens de politie deels toeval. ''Op een moord kan je in alle eerlijkheid moeilijk sturen'', zegt woordvoerder Wim Hoonhout. Toch zou ook succesvol beleid een rol spelen.
Huiselijk geweld
De politie heeft de afgelopen jaren zwaar ingezet op maatregelen die moeten voorkomen dat eergerelateerd en huiselijk geweld uit te hand loopt. ''Nu pakken we echt door, met bijvoorbeeld een tijdelijk huisverbod of we kijken of we hulpverlening kunnen opstarten.''
De politie ziet vaak dat het slachtoffer, soms de echtgenote van de dader, geen aangifte wil doen. ''Dan nemen we toch maatregelen'', zegt Hoonhout. ''Dan wordt de man actief aangehouden om een signaal af te geven dat geweld in huiselijke sfeer ontoelaatbaar is.''
Vuurwapen
Ook worden mensen harder aangepakt als ze een vuurwapen gebruiken. Ook als geen gewonden vallen, komt de politie direct in actie. ''We gaan tot het naadje'', zegt de woordvoerder. Dat moet voorkomen dat later wel iemand wordt geraakt.
Autochtonen lopen een veel kleinere kans vermoord te worden dan allochtonen, zo blijkt uit de cijfers. Mannen van Antilliaanse herkomst worden veertien keer zo vaak om het leven gebracht dan autochtone mannen.