nieuws

NVM: veel meer vakantiewoningen verkocht

stijgende-lijn
stijgende-lijn
Het aantal verkochte recreatiewoningen is vorig jaar bijna verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor. Waren het er in 2014 zo'n 1750, afgelopen jaar kochten 3130 mensen een nieuwe of bestaande vakantiewoning. Dat meldt de NVM, de Nederlandse Vereniging van Makelaars.
De prijzen van vakantiehuizen zijn, na jaren van prijsdaling, weer aan het stijgen en dat zal volgens de vereniging de komende jaren doorgaan. De gemiddelde prijs steeg met 8 procent vergeleken met 2014. ,,Kopers beschouwen de aankoop als een alternatieve belegging nu spaargeld en obligaties zeer weinig opleveren, en aandelen als te risicovol worden gezien'', aldus een woordvoerder van de NVM vrijdag.
Het herstel was vooral merkbaar in de gebieden waar de markt voor recreatiewoningen al relatief goed is, zoals de Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug, Zeeland en de kust van Noord-Holland. ,,Net als op de reguliere koopwoningmarkt zijn de regionale verschillen dus groot.'' Potentiële kopers willen hun vakantiehuisje het liefst bij bos, strand en nabijgelegen
voorzieningen.
Sinds 2004 stond de teller van het aantal verkochte recreatiewoningen volgens de NVM op gemiddeld 1850 per jaar.
Bij de aanschaf van een recreatiewoning geven consumenten de voorkeur aan nieuwbouw. ,,De hoge plancapaciteit van nieuwbouwprojecten is ingegeven door die grote vraag onder consumenten'', aldus de woordvoerder. De verkoop gaat wel ten koste van het bestaande aanbod aan recreatiewoningen.