nieuws

'Ambulancezorg hier niet in problemen na Deens debacle'

Ambulance Kleding Medewerker Stockfoto
Ambulance Kleding Medewerker Stockfoto © Tom van Vark
De ambulancezorg in onze regio komt niet in gevaar door het faillissement van de Deense tak van de Bios Groep. Dat heeft het Rotterdamse bedrijf in een verklaring duidelijk gemaakt. Bios Groep verzorgt de ambulancedienst hier in samenwerking met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.
"Het stopzetten van de activiteit in Denemarken heeft geen directe gevolgen voor de Nederlandse activiteiten van de groep", meldt het bedrijf.

Geen beroep

De Deense rechter sprak woensdag het faillissement uit over de onderneming. Bios is daar teleurgesteld over, maar tekent geen beroep aan tegen de uitspraak. Volgens het bedrijf heeft de regio Zuid-Denemarken aangestuurd op het faillissement, terwijl de situatie ook "vriendschappelijk opgelost had kunnen worden".
Bios Groep ziet het als een politiek gemotiveerd besluit om de ambulancezorg te nationaliseren.
Het bedrijf zette vorig jaar Bios Ambulance Services Danmark op, na een succesvolle aanbesteding in Zuid-Denemarken. Maar het bedrijf kwam al snel in de problemen, onder meer door personeelstekort.

Tegenwerking

Concurrent en voorganger Falck weigerde volgens Bios vanaf het begin al medewerkers te laten overstappen, zoals gebruikelijk is na dit soort aanbestedingen. Daardoor maakte het bedrijf veel extra kosten om toch genoeg personeel te werven. Ook ontstonden problemen met de regio over betalingen.
De regio had een vooruitbetaling teveel overgemaakt en eiste dat geld direct terug. Bios wilde in termijnen betalen, maar dat mocht niet.
De regionale overheid neemt alle activiteiten en het personeel van Bios Groep over. In Zuid-Denemarken blijven dus gewoon ambulances rondrijden.
Bios voelt zich ''extreem tegengewerkt'' door de Deense concurrent Falck. Daarover heeft het bedrijf geklaagd bij de Deense mededingingsautoriteit.