nieuws

Rotterdamse imker blij met taboe op bestrijdingsmiddelen

Imker Wouter Bauman vindt het een goede zaak dat Albert Heijn en Jumbo de bij te hulp schieten door bestrijdingsmiddelen in de ban te doen. "Een heel goede actie", reageert de Rotterdammer, terwijl hij op het dak van het Schieblock met zijn bijenvolk in de weer is.
Op de dakakker in de buurt van het Hofplein zijn bestrijdingsmiddelen helemaal taboe. Er wordt van alles verbouwd: van groenten en fruit tot kruiden en eetbare bloemen. En daar hoort een bijenkast bij. De insecten zorgen voor de bestuiving.

Maatregelen

Zo ver als de stadslandbouwers, die alles biologisch doen, gaan de supermarkten niet. Wel hebben ze in overleg met Greenpeace en Natuur & Milieu besloten om vanaf 2019 geen producten meer te kopen van boeren die middelen gebruiken die nadelig kunnen zijn voor bijen. In totaal willen ze van 28 bestrijdingsmiddelen af.
Bauman is er blij mee. "Consumenten en supermarkten hebben veel macht en kunnen samen een statement maken aan de telers'', zegt hij. Zij kunnen volgens hem beter overschakelen op meer biologische methoden. De bijensterfte mag dan niet meer zo hoog zijn als een jaar of twee geleden, zegt de stadsimker, hij ligt nog altijd hoger dan in het verleden.

Meer bedreigingen voor de bij

Bestrijdingsmiddelen zijn overigens niet de enige oorzaak van bijensterfte. Straling, milieuvervuiling, parasieten, een gebrek aan bloemen in de stedelijke omgeving; de bij moet leven met tal van bedreigingen.
Boerenorganisatie LTO is overigens niet blij met de maatregelen van AH en Jumbo, omdat de eisen alleen gelden voor Nederlandse telers. Zij ondervinden daardoor nadeel ten opzichte van concurrenten uit het buitenland.