nieuws

'Zeker twintig Gülenaanhangers bedreigd in Rotterdam'

In Rotterdam zijn de afgelopen weken zeker twintig aanhangers van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen bedreigd. Sommige mensen zijn zelfs ondergedoken uit angst. Dat stelden vertegenwoordigers van Gülens Hizmet-beweging vrijdag op een persconferentie.
Landelijk zullen nog tientallen aangiften van bedreiging volgen, liet de beweging weten. De vele dreigementen en intimidaties volgen op de mislukte staatsgreep in Turkije. De Turkse president Erdogan geeft zijn vroegere vriend Gülen, die in de VS woont, de schuld van de couppoging. Gülen wijst alle betrokkenheid van de hand.

Krant bedreigd

Onder de mensen die al aangifte deden is hoofdredacteur Mehmet Cerit van de in Rotterdam gevestigde Turks-Nederlandse krant Zaman Vandaag. Hij deed donderdag zijn verhaal bij RTV Rijnmond.
Hizmet roept mensen die bedreigd worden op om te allen tijde aangifte te doen. Veel mensen durven dat volgens de beweging niet, uit vrees voor represailles. Met hen gaat Hizmet in gesprek.

'Invloed Ankara tegengaan'

Gülen-vertegenwoordiger Saniye Calkin zegt dat de Nederlandse overheid de invloed van de Turkse president hier moet minimaliseren om de spanningen tegen te gaan.
Nederland zou volgens Calkin moeten tegengaan dat Turkse organisaties die door Ankara worden gefinancierd "de veiligheid en vrijheid van Turkse Nederlanders aantasten".

Ebru Umar

Niet alleen Gülen-aanhangers hebben last van dit soort dreigementen. Ook de Turks-Nederlandse columniste Ebru Umar kreeg ermee te maken. Een grote Turkse organisatie stelt juist dat ze zelf mensen "kleineert en vernedert" en deed vrijdag aangifte tegen haar.
Aangiften
Cijfers van de politie tonen dat op de dag van de couppoging een scherpe toename plaatsvond van het aantal meldingen en aangiften waar de woorden Erdogan of Gülen in voorkwamen. In totaal kwamen in de weken daarna verspreid over Nederland enkele tientallen aangiften binnen die vermoedelijk samenhangen met de mislukte staatsgreep.
De politie benadrukt dat niet helemaal zeker is of alle aangiften ook daadwerkelijk te maken hebben met de onrust in de Turkse gemeenschap. ''We kunnen niet uitsluiten dat er ook andere incidenten in zijn opgenomen die niet gerelateerd zijn aan de situatie in Turkije.'' Wel geven de cijfers een indicatie.