nieuws

Shell weer onderuit in AEX

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De Europese aandelenmarkten lieten vrijdag een wisselend beeld zien. Zwaargewicht Shell was in Amsterdam opnieuw de sterkste daler onder de hoofdfondsen. Daarmee zette het olieconcern de neergang die donderdag na de publicatie van de kwartaalcijfers werd ingezet door. Staalconcern ArcelorMittal werd beloond voor meevallende resultaten.
De AEX-index op Beursplein 5 stond kort na de openingsbel op Wall Street 0,1 procent hoger op 448,32 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 629,40 punten. De beurs in Londen zakte 0,1 procent, Parijs en Frankfurt klommen tot 0,5 procent.
ArcelorMittal voerde de hoofdfondsen in Amsterdam aan met een plus van 7 procent. Het grootste staalconcern ter wereld heeft in het tweede kwartaal geprofiteerd van de aantrekkende prijzen op de internationale staalmarkt en wist de winst en omzet op te voeren. Shell sloot de rij met een verlies van 2,7 procent.
Wolters Kluwer verloor 0,5 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. De informatieleverancier deed goede zaken in Europa en compenseerde daarmee
lastigere marktomstandigheden in andere delen van de wereld.
In de MidKap verloor ASMI 9,5 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie zag zijn omzet en winst vorig kwartaal dalen.
Telegraaf Media Groep boekte een verlies van 2,3 procent bij de kleinere bedrijven. Het mediabedrijf kondigde nieuwe bezuinigingen aan, mede omdat de resultaten ook afgelopen halfjaar weer onder druk stonden door de zwakke advertentiemarkt.
In Brussel stond bierbrouwer AB InBev 2,9 procent in de plus. Het bedrijf verkocht afgelopen kwartaal minder, maar wel duurder bier. Daarnaast zouden belangrijke aandeelhouders van SABMiller akkoord willen gaan met het verhoogde bod dat zij deze week van AB InBev ontvingen, wat de fusie tussen de twee biergiganten weer een stap dichterbij zou brengen.
In Londen won IAG, het moederconcern van onder meer British Airways en Iberia, 0,8 procent. Het bedrijf kwam met een hogere omzet en winst naar buiten.
De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,9 procent naar 40,75 dollar per vat. Brent werd 1,3 procent goedkoper bij 42,15 dollar. De euro noteerde 1,1159 dollar, tegen 1,1085 dollar bij het Europese slot donderdag.