nieuws

'Reuzenrad? Ik zit niet op pottenkijkers te wachten'

Omwonenden zijn zich 'rotgeschrokken' door het nieuws dat mogelijk een 60 meter hoog reuzenrad wordt geplaatst op het Rotterdamse Willemsplein. Een rondvraag in de aangrenzende woontoren Hoge Erasmus leverde vooral negatieve reacties op.
''Een reuzenrad vind ik prima. Maar niet bij mij in de buurt'', zegt een bewoonster van het enorme appartementencomplex aan de voet van de Erasmusbrug. Ze vreest dat pottenkijkers straks bij haar naar binnen kunnen gluren.
Een buurman vindt dat op het Willemsplein te weinig plek is voor een grote attractie. ''Ik ben op zich niet tegen een reuzenrad, maar je moet het niet bouwen tegen een oprit van een brug.'' Hij spreekt over een 'onbegrijpelijke keuze'.
Verrast
Niet alleen omwonenden voelen zich overvallen door het nieuws. Ook PvdA-fractievoorzitter Leo Bruijn was verrast toen hij vernam dat mogelijk een reuzenrad zou worden geplaatst naast de Erasmusbrug.
Volgens Bruijn is door het gemeentebestuur met geen woord gerept over de plannen, terwijl wel degelijk is gesproken over de ontwikkeling van het gebied. ''Dit is echt onbehoorlijk en niet productief. Zo krijg je misschien verzet tegen een goed initiatief.''
Het raadslid benadrukt niet per se tegen de komst van de attractie te zijn, maar hij zit nog wel met vragen. ''We zijn voor een reuzenrad en moeten goed kijken naar de plek. Misschien is dit een goede plek, maar dat willen we eerst goed uitgezocht hebben.''
Kritiek
Ondernemer Perry Oerlemans noemt de zorgen van omwonenden herkenbaar. Ook op andere plekken in de wereld waar reuzenraden zijn geplaatst, klonk vergelijkbare kritiek. Daar konden buurtbewoners uiteindelijk gerust worden gesteld.
''Ik kan zeggen dat het in andere steden, waar dezelfde argumenten zijn gegeven, uiteindelijk erg meeviel'', stelt hij. ''Dat ze uiteindelijk meer last hebben van de buurman aan de overkant met een verrekijker dan van een reuzenrad dat rondjes draait.''
Volgens Oerlemans hebben mensen vaak een schrikbeeld van de attractie in hun hoofd. Ze zijn bijvoorbeeld 'bang voor allerlei knipperende lampen, zoals op een kermis'. Hij wil graag laten zien dat het bouwwerk er 'netjes en chique' uit gaat zien.
Geen vergunning
De zakenman benadrukt nog geen vergunning te hebben aangevraagd voor het 60 meter hoge 'dinnerwheel'. Oerlemans wil eerst verder overleggen met omwonenden en ondernemers, voordat hij de volgende stap zet.
Als de vergunning is verleend, kan het volgens de zakenman snel gaan.
''We bouwen een rad in twee weken'', stelt hij. ''Het wordt aangevoerd in 24 zeecontainers met materiaal. De enige vraag is: wanneer komt de vergunning?''