nieuws

Boijmans gaat collecties uitlenen

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam wil complete collecties gaan uitlenen aan buitenlandse musea. Daar zitten ook de topstukken van het museum bij. Dat uitlenen moet beginnen tijdens de grote verbouwing van het museum. "Op die manier geven we ook een visitekaartje af aan de rest van de wereld", zegt directeur Sjarel Ex. "Dit is er te zien in Rotterdam."
Vanaf 2018 (Ex: "Dat is nog niet zeker, daar moet de politiek ook nog een besluit over nemen") wordt het museum stevig onder handen genomen. Zo wordt onder meer de klimaatbeheersing onder handen genomen, zodat de kunstwerken beter bewaard blijven. Het museum moet er wel maanden voor dicht.
Ex wil in die periode dat de kunst ook toegankelijk blijft voor het publiek. Een deel van de kunstwerken wordt dan op zes andere locaties getoond. Maar het hoeft niet persé in Nederland te zijn. Uitlenen van complete collecties lijkt een prima oplossing.

Niet nieuw

Het idee is niet nieuw. Grote musea als het Louvre en het Metropolitan (New York) lenen al complete collecties uit. Ook het Mauritshuis in Den Haag deed het al tijdens een verbouwing.
"Het is de bedoeling dat sommige subcollecties in zijn geheel naar musea in het buitenland gaan", legt Ex uit. Een voorbeeld van zo'n uitleencollectie is 'de Oude meesters', met werken van onder meer Pieter Breughel.
Volgens Ex zijn er al verregaande gesprekken met musea in Japan; het Metropolitan in Tokyo en het Stedelijk museum van Osaka. In de loop van volgend jaar moet duidelijk worden of de uitleen definitief doorgaat.
Ook na de verbouwing
Het is ook de bedoeling dat na de verbouwing het uitlenen doorgaat. "We hebben in Rotterdam een luxe-probleem met onze collectie", zegt Ex verder. "Onze collectie is zo omvangrijk en mooi, dat we niet alles kunnen laten zien."
Met het uitlenen hoopt Ex dat mensen ook in het buitenland een beeld krijgen van de Rotterdamse collectie. "En misschien denken ze dan 'daar moeten we ook nog eens naartoe gaan', en daar moeten we dan ook maar eens naartoe gaan."
Museum Boijmans Van Beuningen leent op dit moment op jaarbasis al zo'n 300 tot 400 kunstwerken uit aan andere musea.