nieuws

Rotterdam uit z'n dak met Zomercarnaval

Zo'n 2500 dansers en danseressen, tientallen praalwagens en carnavalsgroepen: de straatparade van het Zomercarnaval zorgde zaterdag weer voor spektakel.
De parade vertrok om 13:00 uur vanaf de Blaak. Daarna trok de 2,5 kilometer lange stoet door het centrum, waar duizenden toeschouwers klaarstonden om te delen in de feestvreugde.
Dat waren er minder dan in voorgaande jaren. Mogelijk hadden terreuraanslagen in Duitsland en Frankrijk met het lagere bezoekersaantal te maken.
De deelnemers aan het Zomercarnaval waren dit jaar extra gemotiveerd. De festiviteiten werden in 2015 nog geschrapt vanwege noodweer. Toen dreigden windstoten van bijna 110 kilometer per uur en gaf het KNMI code rood af.
De zomerstorm die het Zomercarnaval vorig jaar teisterde bleef dit jaar uit.
De organisatie riep bezoekers dit jaar op geen rugzakken mee te nemen. Dat moest voorkomen dat mensen zich onveilig voelen na de recente terreuraanslagen in landen als Frankrijk en Duitsland.
Het Zomercarnaval is de afgelopen dertig jaar fors gegroeid. Kwamen in 1984 nog zo'n 1500 mensen af op het carnavalsfeest in Caraïbische stijl; in 2011 trok het evenement 750.000 bezoekers.
TV Rijnmond heeft zondag een uitgebreide reportage uitgezonden van de straatparade van het Zomercarnaval.