nieuws

'FavelaGames zijn lichtpuntje voor kinderen in Rio'

FavelaGames: een sporttoernooi voor arme kinderen uit sloppenwijken Rio
FavelaGames: een sporttoernooi voor arme kinderen uit sloppenwijken Rio
In aanloop naar de Olympische Spelen zijn in Rio de Janeiro dit weekend de FavelaGames gehouden, een sporttoernooi voor arme kinderen uit de sloppenwijken. De Braziliaanse Bleiswijker Robert Smits is een van de organisatoren.
De FavelaGames hebben als motto 'het vuur verder brengen dan de stadions'. Smits is directeur van de organisatie Remer. Samen met de stichting Help Mij Leven wilden ze de bewoners in het verpauperde en gevaarlijke stadsdeel Antares iets van de olympische droom laten zien.


Drugskartels

"Wij zijn de enige hulporganisatie die actief is hier. De overheid is vrijwel afwezig", vertelt Smits tegen het ANP. In tegenstelling tot veertig andere sloppenwijken heersen in Antares nog altijd drugskartels.
Remer organiseert sociale activiteiten. "Het onderwijs op de scholen hier is vreselijk", zegt hij. De werkdruk is hoog voor de medewerkers van de organisatie en daar komt ook nog eens bij dat het er gevaarlijk is.

Lichtpuntje

In deze moeilijke omstandigheden zijn de FavelaGames een lichtpuntje, denkt de Bleiswijker. Tweehonderd jongens en meisjes deden zaterdag mee in de sporten voetbal, handbal, atletiek en tafeltennis.
Anderhalf jaar geleden sprak Robert Smits al eens uitgebreid over zijn werk in Rijnmond Staat Stil. Hij woont en werkt al zo'n dertig jaar in Brazilië.