nieuws

'Rotterdam viert de Stad!': een overzicht

De Trap op het Groot Handelsgebouw
De Trap op het Groot Handelsgebouw
De verschillende attracties van het wederopbouwfestival 'Rotterdam viert de Stad!' hebben afgelopen maanden zo'n 750.000 bezoekers naar Rotterdam getrokken. De festiviteiten werden vorig weekend afgesloten met een manifestatie in De Doelen.
De festiviteiten rondom Rotterdam viert de stad! werden verspreid door de hele stad georganiseerd. Een kort overzicht:
April 2015 - Tentoonstelling 'De Aanval - mei 1940' in de Onderzeebootloods. Grote publiekstrekker was een Duitse bommenwerper die tentoongesteld werd.
Januari 2016 - Rotterdam viert de stad!-Collegetour. Gepresenteerd door Jandino Asporaat met onder meer te gast: Carrie Jansen, Saskia Stuiveling, Nelli Cooman en Wilfried de Jong.
Februari 2016 - Museum Rotterdam opent in het nieuwe Timmerhuis. Dat huis was ooit het zenuwcentrum van de naoorlogse wederopbouw. In het Timmerhuis was een tentoonstelling over de nieuwe stad Rotterdam.
Februari 2016 - De Oase Bar in Rotterdam. De theatervoorstelling was erg populair tijdens de eerste decennia van de wederopbouw. Hoofdrollen werden gespeeld door Gerard Cox en Joke Bruijs.
Maart 2016 - In de tuien van de Erasmusbrug worden 3000 oranje seinvlaggetjes opgehangen. De brug is dit jaar in september twintig jaar oud.
Maart 2016 - Het reuzenrad bij de Markthal. Het grootste mobiele reuzenrad van Europa.
Maart 2016 - Dominoblokken door de stad. Dit was de kick-off van alle buitenprojecten van 'Rotterdam viert de stad!' In een lange rij staan 8000 gipsen dominoblokken. De 90-jarige Nico Delfer mocht vanaf een kraanschip de eerste steen omtikken.
April 2016 - Een van de fly-overs van het Kleinpolderplein wordt voor één dag verkeersvrij gemaakt, waardoor mensen kunnen picknicken. Er zijn optredens van Douwe Bob en Spinvis.
Mei 2016 - Duizenden mensen doen mee aan de Wederopbouwrun. De speciale editie van de Rotterdam Running Crew gaat langs allerlei plekken die kenmerkend zijn voor de wederopbouw.
Mei 2016 - Burgemeester Ahmed Aboutaleb opent De Trap bij Rotterdam Centraal. Via deze trap kunnen mensen naar het dak van het Groot Handelsgebouw. De tijdelijke constructie is zo'n succes dat 'ie een tijd langer mag blijven staan.
Juli 2016 - Slotprogramma in de Doelen. Toekomstige legenden uit Rotterdam staan centraal. Er waren optredens van De Likt en Broederliefde.