nieuws

'Bezoekersaantal 'Rotterdam viert de stad!' overtrof onze stoutste verwachtingen'

Het tijdelijke beeld op het Schouwburgplein
Het tijdelijke beeld op het Schouwburgplein
Het was een enorme klus, maar het zit erop. Het wederopbouwfestival Rotterdam viert de stad! werd zondag na vijftien maanden afgesloten in De Doelen. Met 750.000 bezoekers was het drukker dan verwacht. "Veel drukker", zegt Johan Moerman van Rotterdam Festivals.
De Trap, het Reuzenrad, de vlaggetjes aan de Erasmusbrug. de reuzebaby op het Schouwburgplein. Je moet onder een steen hebben geleefd, als je deze zomer niets hebt meegekregen van het wederopbouwfestival.
Zie hier een overzicht van een deel van de evenementen van Rotterdam viert de stad!
Het was hard werken voor de organisatie erachter. "Maar het is wel snel voorbijgegaan", gaat Moerman verder. "Dat komt vooral doordat we van het ene project naar het andere gingen."
Er waren hoogtepunten genoeg, zo zegt de organisatie. En dat blijkt niet alleen uit het aantal bezoekers, ook de sfeer in de stad was merkbaar anders. "Vooral bij de Trap", vertelt Moerman. "Er hing een specifieke sfeer in de stad. Mensen die boven aan de trap stonden en over de stad uitkeken met een gevoel 'hier mogen we wel trots op zijn'."
Uiteindelijk was met 367.000 bezoekers De Trap goed voor bijna de helft van alle bezoekers aan het wederopbouwfestival. De belangstelling was zelfs zo groot dat de trap langer bleef staan.

Drukker dan verwacht

Rotterdam heeft een rijke geschiedenis aan festivals en evenementen, van het Zomercarnaval en de Dance Parade tot aan de Marathon. Toch had de organisatie (die niet verantwoordelijk is voor al deze evenementen) niet verwacht dat er zoveel mensen naar Rotterdam zouden komen.
Moerman: "Eigenlijk heeft het onze stoutste verwachtingen overtroffen. Op basis van evenementen in het verleden gingen we uit van 270.000 bezoekers", zegt Moerman. "Bovendien zitten er zijprojecten bij waar maar vijfhonderd mensen bijkunnen."
Daarnaast ligt het echte bezoekersaantal aan het wederopbouwfeest nog een stuk hoger, omdat sommige zijprojecten niet eens zijn meegerekend bij het bezoekersaantallen. Van sommige projecten, zoals televisiedocumentaires, waren de aantallen niet te meten.

Binnen het budget

Financieel gezien is Rotterdam viert de stad! binnen de perken gebleven. De gemeente Rotterdam heeft 2,7 miljoen euro meebetaald. Rotterdam Festivals trok de portemonnee voor een kwart miljoen.
Daarnaast waren bij veel projecten sponsoren betrokken die ook allemaal hun bijdrage leverden. "Maar de budgetten die van te voren zijn gesteld", zegt Ingrid Adriaanse van Rotterdam viert de stad!, "zijn niet overschreden."

Toekomstplannen

Maandag wordt de reuzenbaby van het Schouwburgplein gehaald. De organisatie is al druk bezig met het verzinnen van evenementen voor in te de toekomst. "We zouden graag nog iets meer met de architectuur van Rotterdam willen doen", zegt Moerman. "Plus dat er nog van alles aan zit te komen op andere vlakken."
Moerman verwijst naar november als de MTV Awards naar Rotterdam komen. Rotterdam Festival is druk in de weer om allerlei projecten daaromheen te organiseren.
"Wanneer het weer tijd wordt voor een wederopbouwfestival weten we nog niet", gaat Moerman verder. "Bij elk project dat we doen, komen we wel weer nieuwe kunstenaars tegen met nieuwe ideeën. Ook op andere manieren doen we inspiratie op voor mooie evenementen. En misschien zijn er komende jaren wel allerlei technologische ontwikkelingen, die weer nieuwe dingen mogelijk maken."